Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta splněného snu - Izrael

Říká se, že některé velké sny se dokonce i naplňují. Jeden z mých snů byl Izrael. Jeli jsme s manželkou, odpočívali  jsme, nechali jsme se inspirovat k vděčnosti, obnově naší důvěry v Bibli, k vědomí, že dějiny jsou v rukou Božích.

STŘÍPKY ZE "SVATÉ ZEMĚ"? 

Po většinu svého dětství a dospívání jsem četl a studoval Bibli. Posledních 23 let je Písmo nejen základním prostředkem pro mé společenství s Pánem Bohem, ale jako nástroj pro mou profesi a službu v církvi. V době mého teologického studia jsem ho přečetl několikrát celé i po částech. Stále mně dokáže překvapit, vzbudit otázky, ale i zažehnout novou inspiraci, orientaci a moc k životu. Nikdy před tím jsem neplánoval cestu do Izraele, na místa, kde Bible vznikala, kde se odehrála většina biblických událostí. Spíše to byla sféra mých ukrytých tužeb. Týdenní pobyt byl pro nás oba opravdu velikým požehnáním. Manželka si statečně prožila, ale i užila svůj první let letadlem. Stali jsme v úžasu na některých místech, po kterých kráčel náš Spasitel a mnohé další postavy Starého i Nového zákona. Uvědomili jsem si, že naše víra je dar, věřili jsem, ač jsme nikdy před tím názorně neviděli objekty naší víry. I po návratu stále věříme v pravdivost Božího slova, ale zdá se, že některé souvislosti dokážeme trochu lépe vidět v jiných kontextech a z jiných úhlů. 

Biblická historie

V Izraeli jsme mohli nahlédnout do biblické historie, některé příběhy si připomenout na místech, kde se přibližně mohly stát. Vůbec není důležité přesné místo, ale máme radost, že mnohé z biblických poznatků, kterým věříme, nám již dříve vykopali archeologové a stále častěji potvrzují pravdivost Božího slova. I když mnohé dějinné otázky mohou být stále otevřené, nebo i kontroverzní.

Zastavení

Navštívili jsme následující místa: Joppe (noční procházka po přistání v Tel Avivu - město spojeno s prorokem Jonášem, ap. Petrem), Betlehem(místo našeho ubytování v pěkném hotelu, který byl spravován křesťany), Be´er - Sheva (jedno z nejstarších měst, pobývali tam patriarchové Abraham, Izák…), Qumran, Masada (posvátné místo Židů), En Gedi (oáza v poušti - místo pobytu krále Davida), Mrtvé moře (neobvyklý zážitek při koupání…), Jericho, Herodion (bývalý Herodův palác blízko Betléma), Megiddo, v okolí Galilejského jezera - "Hora blahoslavenství", Kafarnaum, Tiberias (náš poslední nocleh), na zpáteční cestě na letiště pak Nazaret. Silné vzrušení jsme prožívali společně s dalšími návštěvníky v muzeu "Holokaustu" - Jad Vašem.

Nulový bod nad mořem
Na cestě k Mrtvému moři
Qumran
Mrtvé moře
Mrtvé moře
Galilejské moře

Jeruzalém

Zvláštní kapitolou bylo samotné město Jeruzalém, kam jsme se vraceli celkem asi 5 x. Již první pohledy na dávnověké "posvátné" město ve mně probouzely silné emoce. Vzpomněl jsem si na některé Žalmy, které opěvují poslání a nádheru města.

Radost ze "svatého města"

"Zaradoval jsem se, když mi řekli: Půjdeme do Hospodinova domu! A naše nohy již stojí ve tvých branách, Jeruzaléme. Jeruzalém je zbudován jako město semknuté v jediný celek. Tam nahoru vystupují kmeny, Hospodinovy to kmeny, Izraeli na svědectví, vzdát Hospodinovu jménu chválu. Vyprošujte Jeruzalému pokoj: Kéž v klidu žijí ti, kdo tě milují! Kéž je na tvých valech pokoj, kéž se tvé paláce těší klidu! Pro své bratry, pro své druhy vyhlašuji: "Budiž v tobě pokoj!" Pro dům Hospodina, našeho Boha, usiluji o tvé dobro".

Olivetská hora

Uznání životního stylu 

V Jeruzalémě jsem si znova uvědomil, jak Bůh zázračným způsobem ochránil a stále pečuje o Židovský národ, ač je stále v ohrožení a musí chránit svoji identitu a život každý den. Z druhé strany i on je zodpovědný za konflikty, má taky "máslo na hlavě. To, ale není předmětem našich úvah a vyznat se v některých kauzách, je oříškem i pro politiky a komentátory.

I naší nevěřící přátelé byli překvapeni životním stylem židovských rodin, počtem jejich dětí a pěknými vztahy, které jsou patrné mezi rodiči a jejich dětmi. Při sledování velikého množství Židů a jejich rodin (u "Zdi nářků"), kteří se sjeli do Jeruzaléma právě v době "Svátku stánků", jsem hodně přemýšlel o dvou paradoxech dějin tohoto národa, při kterých snad každé křesťanské srdce je dojato lítostí:

Cesta na Svátek stánkú, ke Zdi nářků
Běžný život
Běžný život
Běžný život
Zeď nářků

Krutá izolace

Tragédií vyvoleného Božího lidu SZ," který, ač ve své zemi je násilně izolován od svých "posvátných"míst, která jsou hluboko vryta do židovských srdcí skrz celé dějiny a jsou neprodyšně pro ně samotné uzavřena. Musí být deprimující a frustrující pro každou generaci, nemoci vstoupit do míst a měst, po kterých bez zábran kráčejí turisté ze všech národů světa a jiní místní obyvatelé jiných náboženství (chrámové nádvoří, Olivetská hora, Betlehem, Jericho…).

Závoj na očích

Tragédií Božího lidu, který stále očekává svého Mesiáše, jenž již dávno před věky poctil svojí přítomností, svatostí a nádherným dílem spásy jejich předky v zemi Izrael. Jenže oni ho nepřijali a duchovní závoj na jejich srdcích zůstal až dodnes. Apoštol Pavel to vyjádřil velmi citlivě, až naléhavě:

"Až do dnešního dne zůstává onen závoj při čtení staré smlouvy a zůstává skryto, že je zrušen v Kristu. A tak až dodnes, když se čte Mojžíš, leží na jejich srdci závoj. Avšak 'když se obrátí k Pánu, je závoj odstraněn'. Toužím z celého srdce a modlím se k Bohu, aby Izrael došel spásy. Vždyť jim mohu dosvědčit, že jsou plni horlivosti pro Boha, jenže bez pravého poznání. Nevědí, že spravedlnost je od Boha, a chtějí uplatnit svou vlastní; proto se spravedlnosti Boží nepodřídili. Vždyť Kristus je konec zákona, aby spravedlnosti došel každý, kdo věří".

Pokoj pro Jeruzalém

Kdysi jsem nechápal, proč se někteří křesťané modlí: "Pokoj pro Jeruzalém". Myslím, že tato prosba se dá lépe pochopit, až se kontrasty a paradoxy života uvidí přímo v terénu na vlastní oči. Byli jsme svědky "srocení davu", obranné reakce všudy přítomných vojáků a šoku nás turistů. Je jisté, že pokoj v Jeruzalémě je velmi křehký, možná i jen zdánlivý. I když je zřejmé, že turisty si všichni obyvatelé hýčkají, zdá se, že je mají docela rádi. Turismus je možná pro některé živnostníky jen jediným zdrojem obživy. Proto jsme se cítili ve všech uličkách Jeruzaléma i v jiných městech bezpeční. Ale až po ujištění průvodce, že máme zachovat klid a to, co se děje patří k dennímu "folklóru" města.

Bez komentáře
Srocení davu

Posvátnost území

Chodíval jsem i docela pozdě večer po arabském, z částí křesťanském Betlémě, ve kterém se nacházel náš hotel a necítil jsem se nijak ohrožen. Právě v noci jsem prožíval pocity zvláštní "posvátnosti" na území, kam sestoupil před léty jako dítě můj Spasitel. Chvílemi jsem se ujišťoval, že nesním, ale jsem opravdu v Betlémě. Nevnímal jsem vysokou betonovou zeď, separující území i lidí od sebe, ani jakékoli ohrožení v pozdní noci. Procházeli jsme se s manželkou také pozdě večer po židovském Tiberias. Bylo to místo našeho posledního noclehu před odletem domů. Město velmi příznivé, pokojné, bezpečné a čisté.

Betlehem

 

Docela mně potěšila informace našeho průvodce, že Židé mají zvlášť rádi český a slovenský národ, jako důsledek naši pomoci Izraeli ve zlých dobách. To se možná projevilo na všech vojenských stanovištích, kde jsme "přiznali barvu", všude pro nás byla otevřena vrátka.

Požehnání

Prostředí, které dokážou Židé zvelebovat a udržovat, navzdory složitým přírodním podmínkám a politickému kontextu, navozují přesvědčení o moudrosti, řádu, kvalitě a lásce k zemi, ve které žijí. To vše se zdá být důkazem Božího požehnání a přízně. Židovská města jsou čistá, bezpečná, zelená, uspořádána.

EN GEDI

Rozpor církevní historie

Dovolím si zasáhnout i vlastní řady. I když nejsou tak zcela naše. Zdá se, že křesťanská církev v Jeruzalémě nezůstala zcela věrná svému poslání v některých aspektech. Je zde několik příkladů, které jsou v rozporu s prostým, čistým Kristovým evangeliem:

- Honosné, oplývající zlatem a stříbrem chrámy, na zvlášť cenných místech (narození Ježíše, Getsemane, Golgota a Kristův hrob…) a tím zastiňují Kristovo dílo a jeho poslání pro tento svět. Odvádějí pozornost od evangelia Kristova k obdivu lidské slávy, bohatství a moci, i když samozřejmě jejich architektonická hodnota je nezpochybnitelná.

Zahrada Golgoty a Hrobu

Naše návštěva tzv.: "Zahrady hrobu" byla pro nás nesrovnatelným duchovním zážitkem. Není zcela jisté, které z těchto dvou míst je pravou Golgotou (údajně se vědci přiklánějí k tradičnímu pojetí místa, na kterém stojí dnes mohutný kostel). Možná, že je to zcela jiné místo. Jisté je, že zahrada oplývá nesmírnou radostí, zpěvem, chválami mnoha národů, rozjímáním nad Písmem, spontánním "lámáním chleba a pitím z kalicha", a pláčem vděčnosti za dokonané dílo spasení na kříži. Prázdný hrob ve skále v rozkvetlé zahradě znásobuje pocit života a nesmírnou radost, že hrob zůstal prázdný, kdekoli se ve skutečnosti nachází. Naše návštěva "zahrady Golgoty a hrobu" byla jedním z nejmocnějších duchovních zkušenosti na území Jeruzaléma. Ne kvůli samotnému nádhernému místu, ale kvůli významu a poselství Kristova  díla a naší osobní víry v něj.

Golgota (dle protestantské tradice)

Nejednota církví

- Nejednota církví v samotné bazilice hrobu, ale i na jiných místech. Žel, že jejich nesnášenlivost vůči jiným církvím jen odpuzuje nevěřící a je v přímém rozporu s Kristovou modlitbou, kterou se modlil za jednotu a lásku mezi svými následovníky, zřejmě pár kroků odtud. Ty šarvátky a nesnášenlivost nedovedou skrýt ani mohutné zdi kostela, ani žádné drahokamy. Už i ten starý žebřík v průčelí jednoho z oken nad vchodem je němým svědkem znesvářené Kristovy církve. Toužíme po tom, až jeho církev nově pochopí smysl Golgoty a vzkříšení, pohrdne lidskou slávou a mocí a vykročí znova cestou následování svého Pána a Spasitele.

Průčelí chrámu umučení Krista

Bůh miluje všechny národy, nejen Židy

Myslím, že my křesťané trpíme ještě jedním "izraelským nešvarem". Ve světle národa, který je podle židovské tradice "vyvoleným národem", za který se přimlouváme, kterému fandíme, prožíváme jinou úroveň vztahů vůči arabskému, palestinskému obyvatelstvu, posléze i vůči Muslimům, nebo příslušníkům jiných náboženství. Možná se nejedná jen o jinou úroveň vztahů, ale o blíže neurčenou nechuť, nesympatie, znevážení, snad ne nenávist. Je to jistě dáno nám cizí kulturou, nepochopením. Jako vyznávající Kristovo jméno, jsme povolání k přijímání a milování všech bez rozdílů, jako Pán přijal a miluje i nás, původem z pohanských národů. Na základě Písma je zřejmé, že Pán Bůh miluje i tyto národy, které jsou součástí jeho díla spásy. Jistě i v "mesiánském" kontextu vedle židovských společenství jsou sbory palestinských křesťanů, kteří jsou námi opomíjení a nepovšimnutí. I oni jsou našimi sestrami a bratry. Buďme za ně vděční.

Mít vyvážený postoj ke všem

Pokud se naší "židovští bratři" dopustí jakéhokoli bezpráví, nemusíme je za každou cenu bránit a obhajovat. Ani oni nejsou dokonalí, mají své ambice, politické zájmy a neznamená to, že jejich jednání je vždy v souladu s Božím právem a spravedlností. V kontextu dějin Izrael byl nesčetněkrát terčem nenávisti, útoků a terorismu. Je zřejmé, že jiskřička záští rozněcuje požár nenávisti a násilí plodí další násilí, prolévání krve a to je tragické a zlé. Sám se učím vyváženému postoji. Neznáme - li kontext, motivace jednání, pozadí, neodsuzujme, zůstaňme v těchto případech nestranní, modleme se, prosme za pokoj a očekávejme na Boží jednání a jeho spravedlnost.

Mojí poslední reflexí při přemítání u zdí Jeruzaléma byla myšlenka, že vlastně celé jeho dějiny jsou zápasem o to, kdo bude uctíván, komu se pokloníme a tedy, kdo je Pánem? Je to náš společný otec Abrahám a celá židovská nádherná tradice? Je to Alláh a jeho prorok, nebo Hospodin a jeho Syn Ježíš Kristus?

Abrahám byl otcem národů a víry. Celým svým životem ukazoval na Krista, jenž měl přijít. Kristus přišel, ale jeho vlastní ho nepřijali, ale těm, kteří ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi. Přišli mnozí velicí lidé, ale jen jeden hrob zůstal prázdný, Kristův. Sám řekl:

Ježíš je cesta, pravda a život

"Já jsem cesta, pravda i život. Já jsem vzkříšení a život, kdo věří ve mně, i kdyby umřel, bude žít."

"Před ním se pokloní každé koleno a každý jazyk vyzná, že Kristus je Pán." (Písmo)

Kdo je mým Pánem?

Odpověď na otázku: "Kdo je Pánem a je hoden uctívání, není jen otázkou Jeruzaléma, Židů, Muslimů a křesťanů. Je to naše životní otázka. "Kdo je mým Pánem?" Toho budu uctívat, jemu sloužit, jeho milovat.

Nový svatý Jeruzalém

Až skončí můj život na zemi, budu s mým Pánem, Otcem a Spasitelem v novém svatém a nebeském Jeruzalémě. Tam nebude zákaz vstupu do některých částí, ani zeď nářků, ani žádný kostel, ani rozdělené město, nebo církev. Budeme s Kristem a mezi sebou spojení Boží láskou až na věky.

Izrael je nádherná země, zvlášť pro věřící. Jeruzalém je opravdu jedinečné, jediné svého druhu a vzácné město, není však svaté. Nový Jeruzalém bude svatý a věčný.

Východní brána - má veliký význam v i křesťanské tradici - vjezd Krista na oslátku do Jeruzaléma

 

 

Autor: Tadeáš Firla | středa 23.1.2019 14:00 | karma článku: 19,86 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2855x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,55
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik