Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co znamená, přijímat bez podmínek?

Je to úžasné, jak Kristus přitahuje lidí "pochybné" pověsti a církev je nedokáže často přijmout, někdy dokonce odpuzuje, nebo odsuzuje, nedokáže naslouchat. Co s tím? Nemám žádný návod, jen reflexi na toho, kdo hledá.

Žena pochybné pověsti a Kristus

Luk. 7, 36 Jeden z farizeů pozval Ježíše k jídlu. Vešel tedy do domu toho farizea a posadil se ke stolu. V tom městě byla žena hříšnice. Jakmile se dověděla, že Ježíš je u stolu v domě farizeově, přišla s alabastrovou nádobkou vzácného oleje, s pláčem přistoupila zezadu k jeho nohám, začala mu je smáčet slzami a otírat svými vlasy, líbala je a mazala vzácným olejem. Když to spatřil farizeus, který ho pozval, řekl si v duchu: "Kdyby to byl prorok, musel by poznat, co to je za ženu, která se ho dotýká, že je to hříšnice......." Proto ti pravím: Její mnohé hříchy jsou jí odpuštěny, protože projevila velikou lásku. Komu se málo odpouští, málo miluje." Řekl jí: "Jsou ti odpuštěny hříchy." Ti, kteří s ním byli u stolu, si začali říkat: "Kdo to jen je, že dokonce odpouští hříchy?" A řekl ženě: "Tvá víra tě zachránila, jdi v pokoji!"

Toto je nádherný příběh konfrontace náboženského proti svatému životu, "legalismu", zákonictví proti Boží milosti a moci.

Šimon se jeví jako zdvořilý, zbožný, pozval učitele k sobě, byl pohostinný, měl určitě hodně kladných vlastnosti, byl ceněn ve společnosti. Při tom mohl docela klidně narazit u nepřátel Kristových. Mohli ho očernit, podezřívat, odsoudit. Přesto si ale podržel odstup od Krista. Nechtěl se pokořit, ponížit a udělat to, co bylo zvykem pro hostitelé - umýt hostům nohy. Možná měl pocit, že oba jsou si rovni. Oba jsou učitelé, oba hovoří o morálce.

Když se věci jeví jinak, než byly jeho představy, začíná Krista podezřívat, ale jen v duchu, aby se veřejně neshodil. Působí jiným dojmem navenek, než je ve skutečnosti. Dokázal moudře odpovídat na otázky. Nedokázal pochopit, co znamená milost. Nezasloužená, nezištná, která byla dána této hříšné ženě. Náboženský člověk většinou nedokáže přijmout hříšné, kteří dostali milost. Budou je odsuzovat, posuzovat, hodnotit. Nedokázal poznat svůj hřích, to že před Bohem je vinen, sám potřebuje odpuštění, slitování, milost.

Důsledkem tohoto postoje je to, že mu nejsou odpuštěny hříchy. Kristus mu připomíná, co měl udělat a neudělal. Šimon tehdy nebyl schopen zatoužit po odpuštění, Boží lásce, po uzdravení, po daru života. Jeho předsudky, jeho náboženství, neochota se pokořit před Pánem ho učinila slepým.

Tohoto prostředí a přítomnost Krista využila žena, hříšná, zřejmě prostitutka. V té době byly tyto ženy terčem pohrdání, odsouzení. Jiní se od nich odvraceli. Ona si přišla vylít své srdce před Kristem. Přišla mu poděkovat. Svým jednáním však naráží na nepochopení, odsouzení právě u těch zbožných, dobrých, poctivých, které zde reprezentuje tento farizeus (to byl učitel Písma, Bible, náboženství.

Neměla co nabídnout Bohu. Jen svůj hřích, hanbu, obtížené svědomí. Svoji lásku ke Kristu projevila radikálním způsobem. Žádné konvence, vybíravé jednání, ale téměř skandál. Dotýká se učitele, maže jeho nohy olejem, a smáčí slzami. Zbožní jsou pobouřeni jejím jednáním. Copak ho veřejně svádí, nemá rozum, a on to dovolí. To je nesmyslné, nedovolené v této společnosti, to se nehodí. Kristus je v klidu. Ví, že se narodilo další dítě do Božího království. Bylo jí mnoho odpuštěno, přijala milost, stala se svatou ženou. Velmi si zamilovala Krista i Boha. Již nebude hřešit, může odejít v pokoji. Již nikdy jí Bůh nepřipomene její selhání jako Šimonovi. Je jí dokonale odpuštěno. Žena je zde jako osoba svatá, která nalezla zalíbení v Božích očích.

Na tom příběhu zaráží, jak Ježíš takové osoby přitahoval, kdežto křesťané je někdy odpuzují a zřejmě jasně odsuzují. Pán Ježíš vyhledával společenství s takovými lidmi. Oni se k němu hrnuli. Přitahoval je jako magnet. Miloval je. Myslíte, že je možné najít odpověď na ten problém: "Proč církev často nepřitahuje, naopak zdá se, že odpuzuje?" Klademe si někdy otázky tohoto typu? Nebo se spíš ptáme na malicherností, zbytečností, hádáme se, prosazujeme naše zájmy, naše problémy se nám zdají důležité. Točíme se kolem sebe, kolem našich potřeb. Kde najdou pochopení, odpuštění, přijetí když ne v církvi? Není takové jiné místo. Proč tomu tak je? Kde je problém? Že nepřitahujeme, nedokážeme přijmout a nabídnout pochopení, slyšení, lítost, pak evangelium?

Potřebujeme prožít několik věcí: Uvědomit si své hříchy a odpuštění, kterým nás Pán Bůh obdarovává. Nově prožít Boží milost ve svém životě. Máme - li pochopit co tito lidé prožívají, musíme se odvážit s nimi osobně promluvit, vyslechnout je. Měl jsem možnost slyšet některé příběhy těchto lidí osobně. Jsou to dramatické scény z dětství a dospívání, zneužití, samota, touha po lásce. To vše se dnes jeví jako pouhá touha po penězích. V pozadí jsou však jiné příčiny a problémy.

Díky Pánu Ježíši Kristu, který tak velmi soucítil a milovat tyto lidi. Miloval hříšníky a odpouštěl jim. Sedával s nimi, jedl a projevoval Otcovu lásku. Přitahoval je jako magnet. Nakonec pro ně umřel na kříži.

Toužím po tom, abych sám osobně, ale i jako jeho církev abychom dokázali prožívat totéž a zmírňovali bolest tohoto hříchem souženého světa a vnášeli ducha smíření a pokoje. Ježíš je nejen příkladem, ale zdrojem lásky a moci k proměně společnosti. Věřme tomu, že když někdo z těchto osob přijme Krista, budou to jemu oddáni a radostní křesťané, budou zářit jako pravdivé hvězdy. Budou opravdu milovat, protože jim bylo mnoho odpuštěno.

 

Autor: Tadeáš Firla | sobota 19.1.2019 14:04 | karma článku: 10,13 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2847x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,55
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik