Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se znova postavit na nohy a pokračovat dál?

Taky se Vám  zdá, že Vaše plány a vize "šly ke dnu"? Určitě ne všechny. Vždy můžeme znova povstat k nové naději, pohlédnout jiným zrakem a pokračovat dál. Důležité jsou změny a ty bolí,  měli bychom s tím počítat. Sdílím můj život.

Slova potěšení, vytrvalosti a odvahy na cestě životem

Máte někdy pocit, že Vaše dobrá předsevzetí, plány šly ke dnu, jsou zasypány, odloženy na neurčito? Ve své službě i osobním životě jsem přijal svým srdcem i rozumem několik důležitých, i dílčích vizí, poslání a rozhodnutí. Některé nebyly realizovány, ale díky Bohu i lidem kolem mně, některé důležité z nich byly naplněny. Tehdy jsem byl moc šťasten, ale zjistil jsem, že i ty největší vrcholky života, euforie z výstupu na ně, časem opadne, zevšední a naše srdce se zdá znova prázdné a potřebuje vrcholek další. V posledním období taky procházím obdobím života, které není snadné. Věci, které podle osobního přesvědčení a touhy jsou důležité, nejsou důležité pro ty, které máme rádi, kterým sloužíme. Jinak přemýšlejí, jinak jsou směřování, jsou jiní, než my. A to je přirozené a lidské.  Právě ve chvílích hlubokého přemýšlení nad minulými vrcholky i údolími mezi nimi, a nad rychle se zkracující budoucností, je má mysl naplněna skvělými podněty z Písma, ze vztahů s lidmi, dobrých knih autorů, kteří prošlapali podobné cestičky, po kterých jsem kráčel i já. Zdá se mi, jakoby mi sám Pán Bůh "našeptával" slova potěšení, odvahy a vytrvalosti na cestě k cíli. Možná, že některá z nich potěší i Vás mladší, plné elánu a perspektiv a pomůže vytrvat na případné cestě údolím, mlhy a očekávání.

Zapiš své poslání

„Hospodin mi odpověděl, řekl: Zapiš to vidění, zaznamenej je na tabulky, aby si je čtenář mohl snadno přečíst. Vidění už ukazuje k určitému času, míří neomylně k cíli; prodlévá-li vyčkej, neboť přijde zcela jistě, zadržet se nedá" (Hab. 2, 2-3). Nepřítel chce, abys zapomněl na své poslání. Když to je zřejmé, napiš si to. Na začátku je to břímě. Cítil jsem, slyšel jsem, viděl jsem, vyplnilo to mé srdce a dohlédl jsem potřebu. Bůh proměnil břímě na vizi a všechno bylo zřejmé. Když promluví Bůh, nemusíš pochybovat. Přebývej ve společenství s Bohem. Dovol mu, aby tě vedl dál a prohluboval to ve tvém srdci

Soustřeď se na Boha

Potřebuješ jeho sílu. Potřebuješ nadpřirozenou moc k realizaci. Chodit vírou.  „Já nemám za to, že jsem již u cíle; jen to mohu říci: zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou, běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši (Fil. 3, 13).
Soustřeď na to svojí pozornost. Budeš muset projít zrozením, smrtí a vzkříšením své vize. Vize pocházející od Boha je vždy větší, než naše možnosti. Počítej s těžkostmi.

Je to větší od tebe

Vykračuje mimo tvé možnosti. Je mnohem větší a lepší, než připouštíš. Bůh sám bdí nad tím, co od něho pochází. Záleží na něm, zda to bude realizováno. On připravuje jiné lidí, kteří se stanou tvojí součástí a budou s tebou spolupracovat. Je potřeba Boha  poslouchat. On bude působit na tobě, v jiných lidech a bude utvářet okolnosti. Všechny elementy budou do sebe zapadat. 

Je to spojeno se společností a církví

Uvědom si, jak je to spojeno se žněmi v Božím království. Jde o budování církve a vliv na svět kolem nás. Bůh nebude podporovat vize egoistické, ale ty, které jsou zaměřeny na žeň jeho království. Místo modlitby:  "Pane, požehnej mi - Pane použij si mně". Požehnej mi v tom, abych mohl být požehnáním pro jiné.

Boží sny se naplní

I když se to vyvíjí pomalu, měj jistotu, že se naplní. Sen, který pochází od Boha, vždy realizuje cíle jeho království. Budeš muset očekávat, jako Habakuk trpělivě a vytrvale. Nebuď překvapen, když opadne tvé prvotní nadšení s pocitem, že vše stojí na místě. Může se stát, že vše se postaví proti. Nerezignuj, nepoddávej se, očekávej splnění svého snu. "Vím, že mám slovo od Boha a necouvnu nazpět". Bojuj, jako o život. Mojžíš sám nevstoupil do země zaslíbené, o které snil a těšil se na ní. Po mnoha staletích ho vidíme s Ježíšem na hoře proměnění. Sen se naplnil slavným způsobem ve skutečnost.

Reakce přináší výsledky

Když jsi Bohem osloven, odpověz. Nehleď na názory jiných a nehledej výmluvy. Když budeš otálet, nikdy ničeho nedosáhneš. Musíš být připraven vykročit na nové místo (Abraham). Musíš být připraven na změny. Víš, že změna je znamením Božího působení? Chození s Bohem je spojeno s neustále se měnícími zkušenostmi. Jedním z důkazů, že Bůh působí ve tvém životě, je změna. Je to znamení, že Bůh tě připravuje na zázrak. Většina nemá ráda změny a to je problém. Bráníme se před změnami, jak je to jen možné. Bůh chce, abychom spoléhali jen na něm. Bůh nás vede krok po kroku. Změna je nezbytná! Budeme - li poslušní a půjdeme kupředu, detaily se uloží samy.

Objevuj své poslání

Cílem našeho života je prožívat život s cílem. Největšími nepřáteli Izraele nebyli obři, ale slova v jejich myšlení: „To se nepodaří, to nepůjde". Musíme riskovat posměch a prohru. Pokud nebýváš kritizován a vysmíván, to může znamenat, že neděláš nic hodnotného. Neboj se toho, co lidé o tobě řeknou. Věř, že můžeš vykonat všechno v Kristu Ježíši.

 

Autor: Tadeáš Firla | neděle 20.1.2019 18:12 | karma článku: 6,87 | přečteno: 189x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2881x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,60
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik