Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je dobré být sám?

"Zklame-li se v lásce muž, zůstane starým mládencem. Zklame-li se v lásce žena, vdá se."  (Vauvenargues). Názor autora je zřejmě osobní i trochu legrační. Vede zklamání muže k osamocení, chce zůstat sám? Je dobré člověku být sám?

Jeden z ministrů francouzské vlády pan Schuman jednou vyprávěl, proč se nikdy neoženil. „Před mnoha léty jsem v metru nechtěně šlápl na nohu nějaké paní. Než jsem se stačil omluvit, vyjela na mně: „Co děláš hlupáku, koukej kam šlapeš”. Teprve pak se na mně podívala, zrudla a vykřikla: „Nezlobte se pane! Já myslela, že je to manžel”.

Podle Písma, Bůh řekl na začátku: „Není dobré, aby člověk byl sám.” Je toto tvrzení pravdivé? Nedávno jsme si s mojí manželkou připomínali 38 let společného života. Narodily se nám a vychovávali jsme 4 děti. Myslím, že po těch létech našeho společného života s manželkou a dětmi, bych již dokázal odpovědět na tuto položenou otázku:

„Proč není dobré, aby člověk zůstal sám"? Potřebuje totiž svůj protějšek.  Známý autor Eldredge napsal, že: "Muži mají ve vínku, tam někde v srdci, Bohem zakódovány tři touhy: Prožívat dobrodružství, vyhrát boj a milovat ženu. Když se jim to nenaplní, budou nešťastní, zatrpklí, a zlí". Autor pak pokračuje a říká, že žena spíše touží být součástí dobrodružství, chce mít podíl na vítězství svého muže a touží být milována. Zdá se, že moudří jsou ti manželé, kteří pochopili své role ve vztahu. Muž zůstane pravým mužem, který ponese svojí zodpovědnost za manželství a rodinu, bude dobývat, ale vroucně milovat. Žena bude svého muže povzbuzovat, aby vyhrával, obětoval, nasazoval svůj život a při tom ji stále miloval.

Muž potřebuje svou ženu, aby měl u koho složit své vavříny, ale také vyplakat svůj žal, když začne prohrávat. My muži jsme silní, ale někdy se dokážeme sesypat, jako malé děti, potřebujeme pohladit a uslyšet: „Ty můj miláčku, vždyť já tě mám  docela ráda, jsi chlapík”. On se pak dobře vyspí, a vykročí znova do života. Bude mít pocit, že je silný, že to zvládá, že je fakt dobrý. Není tak dobrý, ale má skvělou ženu.

Zdá se zřejmé, že taky žena potřebuje svého muže, aby mohla s ním sdílet svůj život. Potřebuje mu povědět, co má na srdci.  Podle jedné studie ženy mnohem více mluví, než muži. „Již plod ženského pohlaví v těle matky  dvakrát více otevírá pusinku, než mužský plod” (vezměte to, prosím, s nadsázkou, jako legraci). Žena potřebuje, aby ji muž naslouchal.

Muž také potřebuje mít ženu, aby se radoval z její krásy. Když Bůh přivedl k Adamovi ženu, tak on zvolal: „Toto je kost z mých kostí”! Byl v úžasu nad její krásou.

Bůh také dal Adamovi ženu, aby mu byla rovnocennou pomocí. Aby mu stála po boku. Ne jako služka, ale jako partnerka. Zrovnoprávnění žen, není vymožeností, až moderní doby. Bůh to zamýšlel od začátku, aby žena byla rovnocennou k muži. Znova se potvrzuje jak Bible je velmi  aktuální. Jak hodně získají lidé, kteří vzali vážně Boží slovo do praktického života. Jak Bůh má zájem na tom, aby věci byly na pravém místě, a jak nám nabízí pomoc, protože nás má velmi rád a záleží mu na každém z nás, zvlášť na manželských a rodinných vztazích.

Člověk také nechce být sám, protože potřebuje nejen přijímat, ale také dávat. A to je skvělé. Pán Ježíš je příkladem, jak se obětoval za ty, které si zamiloval. Je nejen příkladem, ale dává moc, abychom se dokázali tomu druhému oddat a obětovat. Přijímejme prosím Boží milost a moc do vztahu, který může být  požehnáním, po  celý společný život. Bůh má jistě pravdu. „Není dobré, aby byl člověk  sám”. Sám s tímto tvrzením Božím, po mém prožitém a naplněném vztahy  životě, souhlasím. Přesto věřím, že lze být sám a prožít hodnotný a smysluplný život. Možná, že na stará kolena to může být těžší, ale ti, kteří to prožívají, to vědí nejlépe.

Pokud se Vám bude chtít, napište prosím pár vět do komentářů, jak to je podle Vás, být sám.

Autor: Tadeáš Firla | úterý 22.1.2019 1:03 | karma článku: 16,57 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2850x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,55
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik