Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezináboženský dialog

Stojí na chodnících a náměstích našich měst u typických stojánků. Přicházejí do našich bytů. Dokáží vystihnout osoby zraněné, opuštěné a jdou za nimi. Mají "zmapován terén" a bývají na pravém místě v pravý čas. U

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI

Jako občan a zároveň pastor křesťanské církve, se snažím respektovat názory jiných církví i jednotlivců. Rozumím některým rozdílům v učení a rozmanitým způsobům výkladů Písma. Některé jiné, než naše vlastní, nás mohou obohatit, poučit. Jsou  - li podstatné věci velmi odlišné, můžeme se nimi nezabývat, nemusíme kritizovat a útočit na jiné osoby, nebo církve. Moc si vážím plurality názorů v nepodstatných věcech a snažím se uplatňovat lásku ve všem. Ne vždy se mi to daří. Jeden moudrý autor napsal, že: „Mají – li dva lidé na věc stejný názor, je jeden z nich zbytečný“. Moc se mi to líbí. Je to vtipné a pravdivé.

Přesto jsem se po delším přemýšlení rozhodl napsat tento článek o náboženské společnosti Svědků Jehovových. Hodně se o jejich literaturu a teologii celkově zajímám, porovnávám jejich učení s výklady Písma mnohých teologů různých křesťanských tradic, srovnávám i své vlastní poznání a zkušenosti, které jsem za docela dlouhou dobu mého života získal. Mnohdy jsem taky rád korigoval mé pohledy i víru a byl jsem rád za nové poznatky.

V průběhu posledních dvou let,  jsem velmi často se SJ hovořil u typických „stojánků“. Rozhovory s nimi se mně zdály docela zajímavé, po stránce teologické i praktické. Někdy to  bývalo docela složité.  Samotní svědkové působí jako lidé, kteří jsou spokojení ve své víře a oddáni organizaci, kterou reprezentují, celým srdcem. Jsou věrní, důslední a mají zřejmě zájem o své bližní. V osobním životě, nebo v práci se jeví jako poctiví, houževnatí. Pečují o své rodiny a věnují velkou pozornost výchově děti.

Zřejmě bych měl mít stejný postoj, který jsem popsal na začátku. Respektovat a ctít jejich učení a věnovat se svým věcem a své církví, která taky občas prožívá problémy, taky musí korigovat své postoje, někdy i pochopení Písma.

 V posledním období jsem však narazil, při důkladnějším studiu na několik témat, která jsem již znal dříve, ale která se mně nyní otevřela více ze široka a zcela mně ohromila.  Nejsou to věci teologické, ale oblasti života, které zasahují, dle mého mínění, do lidských práv a svobod a může působit přímo destruktivně ve svých důsledcích:

1. Úplný zákaz přijímání transfúze krve. Na základě dvou kratičkých textů Písma  a  výkladu, který je v naprostém rozporu. Dle pochopení biblických učenců a snad všech křesťanských církví, na základě originálních textů Bible, podle nichž citáty, na kterých staví toto učení,  se týká pouze zákazu přijímání krve zvířat. Nemá nic společného s transfúzí krve. Vzhledem k době, ve které vznikl, se ani nemůže týkat.  SJ zakazují absolutně přijímat krev dospělým, pokřtěným členům i jejich dětem. Popisovat postupy a okolnosti, jak se zákaz někdy realizuje, by mohlo vyvolat u čtenářů opovržení, nebo výsměch. To nechci dělat. Důležité je, že skrze tento stupidní zákaz, přišli o život někteří jejich členové i děti. Nejhorší se jeví ta praxe, že rodiče pod dohledem starších sboru,  trvají před lékaři na tom, aby jejich dítěti krev nebyla dána. Důsledky jsou zjevné. Důkazy takového jednání, jsou doloženy, dokonce v jejich literatuře. Lidé, kteří volili tuto cestu, jsou považováni za loajální a věrné křesťany, vůči jejich „Jehovovi“. Ale praxe a učení dokazují, že se jedná především o poslušnost vůči organizaci – „Věrnému a rozvážnému otrokovi", sídlícímu nově, ne v Brooklynu, ale ve Warwick v USA. Ti, kteří se staví proti nařízení organizace, jsou perzekvování, posléze vyloučeni.

2. „Ostrakizace“ vyloučených, z důvodů morálních, ale velmi často pro jiné porozumění Písmu, než je v organizaci. Jakékoli odchýlení od oficiální linie, obnáší rozhovor před „právním výborem“, případně před odvolacím soudem (několik starších vůči jedné souzené osobě, bez svědků, bez možností obhajoby).

Vyloučení jsou nazvání odpadlíky, jsou „mrtvými osobami“ a veškerý kontakt rodinných příslušníků a přátel, je s nimi striktně zakázán a je respektován bez výhrad.  Jediné východisko je, že dotyčný odpadlík se vrátí „po kolenou“, učiní pokání, a když bude opět loajální, tak možná po půl roce, bude přijat do sboru.

3. Zneužívání dětí v organizaci. To se podle informací stává i v jiných skupinách, i v náboženských a je to hrozné. V tomto případě je o to horší, že v drtivé většině se tyto kauzy utajují před úřady. Platí totiž právo, spíše povinnost „dvou svědků“. To znamená, že pokud dané dítě nemá ještě jednoho svědka, který potvrdí stížnost před staršími, tak případ je utajen, v rámci organizace. Jeden z hlavních představitelů „Vedoucího sboru“, při výslechu před královskou komisí v Austrálii, zamlžoval tyto skutečnosti a nakonec lhal.

4. Absolutní poddanost členů „Věrnému a rozvážnému otrokovi“. Opravdu neexistuje možnost jiného názoru na teologické, biblické i praktické věci. Toto je nejcitlivější oblast u běžných členů. Nedopustí jediné křivé slovo, nebo vyjádření nedůvěry. V mnoha věcech je myšlení i vyjadřování SJ téměř identické na celém světě. Věci se mění mnohokrát, ale jen na instrukce „vedoucího sboru“. Možná to zazní drsně, ale tyto znaky jsou podle psychologů a religionistů znameními sekty, až totality v myšlení a jednání. Absolutní poslušnost je vyžadována „staršími“ každého sboru. Ti jsou privilegováni a mají moc nad svěřenými „členy“.

Není důležité se dotýkat učení SJ. To je v zájmu jen těch, kteří se pokoušejí vést dialog. Svědkové mají právo na své vlastní učení, chápání,  a v rámci zákona mohou jednat, jak je jim libo. A to je správné. Mám radost, že žijeme v zemi, kde můžeme spolu žít v mnoha skupinách náboženských, kulturních, etnických. Nejsem rád, že jejich činnost je zakázaná  v Rusku.

Napsal jsem tyto čtyři věci proto, abych na ně upozornil ty, kteří budou osloveni na ulici, nebo doma, při jejich návštěvě. Problém je v tom, SJ při studiu Písma a literatury většinou nesdělují zájemcům, že v případě potřeby transfúze, budou nabádání k tomu, aby třeba své dítě nechali zemřít.

Ani to jim nebude sděleno, že v případě, že se později rozhodnou jít vlastní cestou, nebo mít jiný názor, než má organizace, tak se od nich odvrátí naprosto všichni členové rodiny, přátelé, kteří tam zůstanou. Stanou se odpadlíky, kteří pro ně za živa zemřeli.

To, že se stanou hříčkou několika starších pánů z USA, kteří naprosto ovládnou jejich život, aniž si to členové  uvědomí. Tato skutečnost  jim bude sdělena postupně. Ale pokud již budou po křtu, tak pro ně „spadla klec“. A to docela hluboko.

SJ říkají, že mají svobodnou vůli, že jsou dobrovolně v organizaci. Ze začátku -  ano, ale jakmile budou pokřtěni, již žádnou vůli mít nebudou. Zní to drsně.

Je dobře, že v této naší době, bohaté na informace, jsme schopni vyhledat zdroje, navázat kontakt s mnoha lidmi, kteří prožili desítky let v jejich náboženské společnosti. Oni Vám budou vyprávět věci. Škoda, že samotní SJ nemohou tyto informace využívat, to opět potvrzuje zčásti to, co jsem se pokusil nastínit. Mohou využívat jen schválené informace.

Osobně mám tyto lidi rád. Prožil jsem s nimi mnoho času na ulicích a mám mezi nimi i pár přátel. Někteří jsou skvělí, vzácní a poctiví. Stavím se cele proti jejich „Věrnému a rozvážnému otrokovi“, protože zotročuje miliony lidí po celém světě. Má téměř vůči nim neomezenou moc. Zavřel je do „Strážné věže“, odkud není úniku. Oni to ani nevědí a chlubí se tím, že jsou v těch nejlepších rukou a budou díky tomu zachráněni v Armagedónu. A to se mi nelíbí, a proto jsem se rozhodl napsat tento článek. Protože mám rád svobodu, rozličnost názoru, zachování lidských práv a možnost volby. Mám také rád Pána Boha a jsem šťasten, když lidé kolem nás taky prožívají tyto  nádherné demokratické a lidské hodnoty….

Budu moc vděčný za Vaše případné otázky, sdílení, doplnění v komentářích...

 

 

Autor: Tadeáš Firla | pátek 25.1.2019 0:01 | karma článku: 14,48 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2557x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,01 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,23 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,50 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 17,16
  • Průměrná čtenost 570x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik