Ti, kteří "vypadli z hnízda".

9. 02. 2019 23:57:52
Možná jsme si zvykli na informace, že kolem nás i v Evropě jsou mnozí, kteří ztratili domov. Můžeme tomu říci, že "vypadli, nebo byli vyhozeni z hnízda". Jsou to děti, senioři, bezdomovci a také imigranti. Jaký je náš vztah k nim?

Jakoby náhodou jsem narazil na biblický citát, který mně docela oslovil a inspiroval. Sdílím ho s Vámi. Uvádím dva různé překlady: "Kdo je vyhnán z místa, kde zapustil kořeny, je jako pták, který vypadl z hnízda" (Slovo na cestu). "Jako pták vyplašený ze svého hnízda je člověk, prchající z domova" (Překlad 21. stol.).

Máte někdo podobné zkušenosti, že Vás někdo "vykořenil", vykopal i s kořeny? Zdá se mi, že to může být docela drsná a hořká zkušenost. Vzpomněl jsem si na to, když naši spoluobčané v různých kritických dobách dějin, prchali ze svých domovů. Někteří byli opravdu násilně "vykořeněni" na vždy, jiní to udělali sami, z různých důvodů. Byly jich stovky tisíc.

Co asi cítí ptáče, když vypadne z hnízda, nebo když ho někdo násilím vyhodí? Zřejmě je vystrašené, nejisté, toužící být opět zpátky. Je ohrožené dravci, naprosto bez ochrany, zraněné, odstrčené, hledá nové, náhradní místečko.

Myslím, že si vážíme lidí, kteří pečují o ptactvo, o jejich mláďata, která vypadla z hnízda, a kterým bylo ublíženo (ornitologové). Jsme vděčni za ty, kteří zachraňují pejsky a kočičky v útulcích a vůbec němou tvář, která ztratila majitele a zůstala bez domova. Někteří lidé obětují své životy pro ohrožené druhy.

O to více si vážím lidí, kteří mají odvahu zachraňovat lidské bytosti, "vypadlé z hnízda". Odvažují se postavit davové psychóze, drsným hlasům politiků, osobám v moci postaveným. Pomáhají, zvedají svůj hlas na ochranu slabých, pronásledovaných, nenáviděných. Jejich city jsou hlubší, než instinkty ptáků, vypadlých z hnízda. Oni jsou totiž lidé, jako my. Písmo nás nabádá k tomu, abychom činili jiným lidem to, co bychom chtěli, aby nám jiní lidé činili. Nebo že „máme milovat své bližní, jako Kristus miluje nás“. To je síla, co? Dokážete to pochopit? Pro mne to je naprosto nepochopitelné, to rozum nebere.

Milujeme Krista, a tak se s jeho pomocí pokoušíme, v rámci možností, někdy v nepřátelské atmosféře ve společnosti, ty prchající, vystrašené, ohrožené lidským egoismem a nenávistí - přivítat, pozvednout, povzbudit, stát se jim přítelem. Na poznámky typu "vítači" se někdy usmívám "pod vousem".

Tito lidé prožívají bolest, odloučení, křivdu, nepochopení, pohrdání, stejně, jako by je prožíval za jistých okolností každý z nás. V té souvislostí mi přicházejí na mysl tisíce dětí, putujících po Evropě bez rodičů, ztracených v davu a možná sta-tisíce sirotků z válečných konfliktů. Mají sice nějaký společný barák, nebo stan, ale ne domov. Zdá se, že nám často tyto informace z médií odezní, a pak již nikoho nepálí. Zvykli jsme si na ně a zapomněli.

Ta úvaha se týká nejen „přicházejících, “ale „vypadlých z hnízda“ mezi námi. Jsou to děti, nebo i senioři, kteří z hnízda sami nevypadnou, ale jsou často vyhnáni, nebo přímo vyhozeni, nebo vykopnuti. Někteří bezdomovci si to možná zavinili sami, jak se říká, ale určitě ne všichni. Tuto otázku nedokážeme sami zhodnotit.

A nakonec je spousta mladých lidí, kteří mají hezký, prostorný dům, nebo byt, ale ztratili domov - lásku, porozumění a vztahy. Možná jsou na tom ještě hůř, než ti předchozí.

Vždy se najdou lidé, kteří mají soucit a vytvářejí zázemí pro ty osamělé, opuštěné, bez domova. Především děti, adoptují za své, přijímají do rodiny, mají odvahu je přijmout do péče.

Jsem moc vděčný za všechny, kteří „mají srdce“ a podílejí se, jakýmkoli způsobem, buď organizovaně, nebo samostatně na zmírňování této bídy světa.

Pán Bůh nás křesťany, ale i nevěřící povolává k pomoci a částečné záchraně těch, kteří jsou podobní ptákům vypadlým, nebo vzdáleným svému hnízdu.

To nejsilnější nakonec. Bůh, náš nebeský Otec řekl : "Já miluji siroty, vdovy i migrující, krmím je a šatím. Vy dělejte totéž". Máme velikou výsadu spolupracovat s Bohem.

Autor: Tadeáš Firla | sobota 9.2.2019 23:57 | karma článku: 7.08 | přečteno: 219x

Další články blogera

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Tadeáš Firla

Velikáni na naši politické scéně

Taky jste si všimli, že nám na politické scéně vyrostl velikán, moudrý, znalý všeho, bývalý dvojí ministr p. Karel Havlíček? Problém je v tom, že své vlastnosti a schopností hodnotí jen on sám před televizními obrazovkami.

11.12.2023 v 6:17 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 260 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 146 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 126 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 22.39 Průměrná čtenost 555

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...