"Celé stvoření úpí a sténá" (Bible) Kauza pobodaného pejska

10. 02. 2019 2:32:30
Kauza pobodaného psíka se stala známou, velmi komentovanou a vede nás k zamýšlení, jaký je náš vztah ke zvířatům, potažmo k lidskému životu? Co se nás osobně dotýká, co nás provokuje a bolí? Dokážeme rozlišovat a hodnotit s citem?

Nedávno jsem byl hodně překvapen reakcí čtenářů na článek popisující odsouzení muže, za pobodání a zbití pejska. Byl zatím nepravomocně odsouzen na dva roky vězení. V komentářích pod článkem se nejednalo o výši trestu, zda je to dost, nebo málo. Stovky diskutujících oslavovaly soudkyní a její odvahu poslat ho do vězení.

To, co se mně zdálo šokující, byl jakýsi společný jmenovatel - nenávist, zlost, proklínání, hrubé nadávky, touha zlynčovat, zničit muže, který pobodal pejska. Mám taky pěkný vztah ke zvířatům a mrzí mně, když jakkoli trpí rukou lidskou. Otázka zní, zda nás tato šílená směsice názorů v tomto případě, může ponechat lhostejnými? Zda jsou to jen normální pohledy, v rámci demokratické pluralitní diskuse, nebo nikoli. Nebo jednorázové výlevy zraněných duší. Možná to ani nestojí „za řeč“. Vždy jsem si vážil hlasu lidu a práva na názor, a vždy ho budu hájit. Přesto si dovolím vznést pár jednoduchých myšlenek:

Myslím, že za takto brutální čin na zvířeti, muž má být odsouzen a pokud zatím tyto otázky nebyly zákonem řešeny, měl být vynesen přiměřený trest. A paní soudkyně měla odvahu se k tomu postavit čelem.

Rozumím lidem, kteří milují své domácí mazlíčky. Bolest způsobena, nejen vlastnímu pejskovi, je asi jako úder do obličeje. V kontextu těchto komentářů, lze říci, jak „červený hadr na býka“. Možná, že přeháním, ale říkal jsem si, co by se stalo, pokud by po zveřejnění činu a zmíněném rozsudku, byl přiveden dotyčný mezi lid a byl ponechán sám sobě, v takto rozvášněném davu? Nebyl by jeho osud zpečetěn?

Kladu si otázku, co v případě, že se děje křivda lidské bytosti (rasové útoky na děti i dospělé, domácí násilí, trýznění, novodobé otroctví, znásilňování, vraždy...), zda reagujeme v diskusích stejně tak, nebo mnohem aktivněji, proti těmto projevům různého druhu násilí? Možná, že čtenáři a diváci různých kauz se vyjadřují podobně, jako v případě trýzněného psíka, rozhořčením, nespokojeností, voláním po spravedlnosti, šetření a řešení. Samozřejmě nelze tyto reakce vždy postřehnout, ale ty, které jsou nyní předmětem našeho přemýšlení, se staly jaksi svým obsahem jednoznačně do očí bijícími. Udivují vzácnou jednotou, intenzitou, pocity zlosti, bolesti a touhou po spravedlivém potrestání.

Přemýšlel jsem nejen o psíkovi, ale o tom mladém muži, který křivdil zvíře tak drsným způsobem. O koho se jedná? Jaký měl život v dětství? Možná byl taky bit, bodán, proklínán. Proč bral drogy? Možná to byl pro něho únik ze zbabraného života, který neměl žádné východisko. Možná při tom činu byl nepříčetný, bez citů a lítosti. Léčil si své komplexy a zranění z mládí? Potřeboval vybít svojí zlost? Nasměroval ji tedy na to nejslabší stvoření, na psíka? Snad odpovědi na tyto otázky měla soudkyně, nebo psychologové. Možná. My můžeme některé věci jen dedukovat. Ale v tomto kontextu se opravdu nabízejí. Je možné, že některá otázka zazněla i v komentářích, což by bylo skvělým důkazem určité rovnováhy pohledů, ale nelze vše přečíst.

Neubráním se ještě jedné, dle mého názoru důležité poznámce. Možná o tom nepřemýšlíme, i když se nás to jako společnosti týká. Kromě křivdy páchané na lidech, je systematicky páchaná křivda na zvířatech, každý den (zabíjení z důvodu potravy, nepříznivé podmínky velkochovu, zanedbání péče o dobytek na různých úrovních, nešetrné zacházení s přírodou, likvidace lesní a polní zvěře...). Některé důvody mohou být opodstatněné, jiné jsou dané naší nedbalostí, liknavostí, nepochopením, neschopnosti kultivovat živý svět. Ve všech případech teče mnoho krve a tato stvoření úpí a sténají od bolesti. Podobně, jako ten malý psík, kterého nám je jistě líto a jsme rádi, že ten to nakonec údajně přežil.

Nejsem vegetarián, ale vážím si těch, kteří nejedí maso. Ne kvůli náboženství, nebo jen zdraví, ale z přesvědčení, že jejich postoj, byť jen částečně snad zmírní bolest a zabíjení živých tvorů. I když se to může jevit jako kapka v moři, v té mašinérii potravinového průmyslu.

Jsem moc vděčný za všechny, kteří jakýmkoli způsobem udržují, rozmnožují, pečují, kultivují vše, co je živé. Díky těm, kteří dokáží zároveň ochraňovat lidský život, jako dar, jenž je bezesporu jedinečný, výjimečný a neopakovatelný. Pokud kauza týraného psíka a reakce na ní, nás povede k novému zamyšlení nad životem, tak jeho utrpení snad nebylo marné.

Autor: Tadeáš Firla | neděle 10.2.2019 2:32 | karma článku: 6.81 | přečteno: 169x

Další články blogera

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Tadeáš Firla

Velikáni na naši politické scéně

Taky jste si všimli, že nám na politické scéně vyrostl velikán, moudrý, znalý všeho, bývalý dvojí ministr p. Karel Havlíček? Problém je v tom, že své vlastnosti a schopností hodnotí jen on sám před televizními obrazovkami.

11.12.2023 v 6:17 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 260 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 149 |
Počet článků 130 Celková karma 22.39 Průměrná čtenost 555

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...