Je Ústavní soud v naší zemi zpolitizován?

17. 10. 2019 23:23:37
V kontextu rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zdanění církevních restitucí a po shlédnutí komentářů a názorů některých politiků se naskýtá otázka: "Je Ústavní soud zpolitizován, je důvěryhodný"? Dovolím si jen načrtnout problém.

V souvislostí s kauzou zdanění církevních restitucí, se nasouvají do myšlení zajímavé konotace. Je dobře, že konečný verdikt ve věci, vynesl Ústavní soud a potvrdil neoprávněnost a protizákonnost případného zdanění církevních restitucí. Ti, kteří ctí právo a uznávají nezávislost soudů, mohou být spokojeni, že církev není příčinou neoprávněného vydírání společnosti, ba naopak je nositelem rozličné pomoci v mnoha oblastech společenského života, dokonce tam, kde nahrazuje roli státu, který jen omezeně koná péči, jež mu přísluší. Finanční prostředky budou využity ve prospěch všech občanů, kteří budou potřebovat pomoc.

Po vynesení jasně formulovaného rozhodnutí v této věci jsem opět pocítil hrdost na to, že opravdu žijeme v demokratické zemi, kde přinejmenším Ústavní soud je garantem práva a spravedlivého konání institucí. Zároveň nastalá situace znova potvrzuje pravý kontrast postojů. Komunistická strana především, projevila, jako již mnohokrát svůj pokrytecký, populistický, až nehorázný postoj, kterému jinak ve společnosti není rovno. Nejen, že komunisté zastírali pravý důvod pro zdanění restitucí, tak jeden z nich p. Grospič bez uzardění a hanby, zhodnotil jednání ÚS, jako politické, určené skrze veřejná média. Jinými slovy upozornil naše občany, že náš ÚS je manipulován, tudíž nemá důvěru. Cokoli nyní bude schváleno soudy, proti přání KSČM, tak může být považováno za nedůvěryhodné, nebo zkorumpované. Je zajímavé, zda si někdo ze zodpovědných osob všiml toho vyjádření? Je to tak podlé, pokrytecké, až to mrazí v zádech. Představte si to. Představitelé strany, která byla znova označena ÚS, jako zločinecká, se pokusila ještě jednou oloupit církev a kopnout si do ní, jen z důvodu nenávisti k ní a pro získání hlasů. Tato strana mající místopředsedu Parlamentu ČR, a mnohé další zodpovědnosti, osočuje před celým národem ÚS z manipulace a veřejně lže o vlastní motivaci. Paradoxně pár dnů před třicátým výročím listopadových události. Dokonce se brání, že komunisté nebyli účastní v této záležitosti. Zároveň se ukazuje, jak ta naše demokracie je docela široce „rozkročena“, že unese bez problému i spoluvládnutí těch, jenž byli takto drsně označeni ÚS, a kteří se takto posunují k těmto hanlivým krokům. Zda to je dobře, ukáže čas. Samozřejmě víme, že tito lidé se dnes jaksi slovně distancovali od svých předchůdců. Proč tedy pokaždé, když se jedná o něco zásadního „vytahují růžky“ a sami se usvědčují, kde je jejich srdce? Pak jejich ujištění, že jsou jaksi demokratickou stranou, vyznívají do prázdna.

Jsem rád, že jako křesťan nemusím nosit ve svém nitru žal, vůči těm, kteří by rádi své věřící spoluobčany poškodili znova. Ale rozhodl jsem se v této věci alespoň takto ozvat a vyjádřit svůj pohled. Věřím, že jsou mezi nimi lidé slušní, pravdomluvní, nesobečtí. Rád bych pozval kohokoliv z nich, v případě potřeby, nemoci, aby měli odvahu využít služeb církve. Určitě budou s láskou přijati, nezávisle na jejich nevíře a postoji vůči církvi. Dokonce hospicové služby jsou na vysoké úrovní, ale ty ještě zatím nikomu z našich spoluobčanů, o kterých je řeč nepřeji.

Buďte zdrávi a usilujte raději o pokoj, upřímnost a spravedlnost.

Autor: Tadeáš Firla | čtvrtek 17.10.2019 23:23 | karma článku: 19.38 | přečteno: 707x

Další články blogera

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 280 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 19.07 Průměrná čtenost 552

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...