Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem dva roky "bránil" socialismus

Jedním ze zkušebních kamenů mé osobní víry byla dvouletá základní vojenská služba. Narukoval jsem k prestižnímu a utajenému raketovému vojsku, u protivzdušné obrany hlavního města. Nemohl jsem pochopit, co tam vůbec dělám. 

Nostalgicky vzpomínám na dobu před 46 - ti léty, když mně v Praze na Ruzyni "za vojáčka brali" a pak mně na dva roky do hlubokých lesů poslali. Tehdy se to zdálo dlouhé, stupidní, bláznivé. Později jsem to vnímal, jako školu života, samostatnosti i víry. Proto to sdílím spolu s Vámi. Uvěřil jsem tomu, že "pro milující Boha všechny věci pomáhají k dobrému". Takže toto sdílení již patří do historie. Mé vzpomínání je důkazem, že jsem již teda pokročilý děda. A fotografie nám jen připomínají, jak jsme byli hezcí, mlaďoučcí, plní energie, vlastně byli jsme ještě jako děti, kterým svěřili do rukou nebezpečné zbraně, ale po dvou létech se něco změnilo a byli z nás dospěláci. Ale zůstala v nás pachuť zrůdné ideologie, nenávisti k těm na západě a silný pocit zcela zmařeného času. 

Naoůj ještě dítě, napůl chlap

Před nástupem na vojnu mně prověřovali a dotazovali se, nejen v mém bydlišti.. V tom případě jim kupodivu nevadila červená věta v mém posudku, o mém náboženském směřování. Přece jim mé křesťanské přesvědčení nedalo pokoj. Hned druhý den po nástupu na vojnu, po přiznání se ke Kristu, mi byla zabavena Bible a dostal jsem k povinnému studiu knihu „O náboženství“ od Lenina. Tuto jsem měl dle rozkazu studovat. Byl jsem často „na koberečku“ u politického náčelníka. Tehdy jsem pochopil, proč jsem se učil krátce před odchodem na vojnu tolik biblických textů nazpaměť. Nyní se mně náramně hodily. Jako křesťan jsem mnohokrát směl zakoušet Boží moc a ochranu v rozhovorech s mými nadřízenými a kamarády, a v různých těžkých situacích.

Moje pracoviště

Protiletadlový systém

Po přestěhování na jiný útvar do Vlkavy u Mladé Boleslavi, jsem velmi často prožíval Boží péči a ochranu. Po celých téměř 6 - ti prvních měsíců jsem se nemohl zúčastňovat bohoslužeb. Občas jsem navštěvoval jednu věřící rodinu. Pečovali o mně jak o vlastního syna. Bůh někdy zázračným způsobem vyslýchával mé modlitby a nakláněl srdce mých nadřízených ke mně. Můj velitel roty, když se dozvěděl, že mám u sebe opět Bibli si mně zavolal a sdělil mi, že ví, že ji potřebuji a tedy mi nebude bránit, abych ji pro svůj užitek používal. Často jsem s ním vedl dlouhé rozhovory. Že jsem věřící, to chápal, že jsem nevstoupil ani po naléhání do svazu mládeže, to nedokázal pochopit. Choval se však ke mně jako otec a v krizových okamžicích se mně zastal. V době tvrdé totality byl citlivým člověkem i vojákem. Velmi jsem si ho za jeho upřímné postoje vážil.

Po 35 – ti létech mi Bůh připravil zvláštní setkání s tímto člověkem. Na konferenci v Kralupech nad Vltavou jsem při volném odpoledni nostalgicky zavzpomínal na dávnou dobu mé vojny. Vlkava ležela nedaleko Kralup. Dotázal jsem se paní ve vlaku, na které zastávce mám vystoupit, abych se mohl podívat na bývalý vojenský objekt. Informovala mně špatně a tak jsem vystoupil o zastávku dřív. Šel jsem lesem, polem a v duši jsem nadával a říkal si: “Tadku, zeptej se příště ženy na něco, ta ti jistě poradí“. Když jsem dorazil na benzínovou stanici a dal jsem se z paní „benzinářskou“ do řeči, zjistil jsem, že je manželkou mého bývalého náčelníka štábu a dobře zná toho velitele roty, o kterém jsem se před chvíli zmínil. Řidiče, který tankoval benzín poprosila, zda by mně mohl ukázat jeho dům. Zavezl mně až k němu. Přišel mi naproti starší muž, kterému jsem se představil jako voják, který před třiceti pěti léty pod jeho velením sloužil. Po krátké přestávce mi řekl: „Že jste ten voják, který měl s sebou Bibli.“ Vzpomněl si na tento detail po tolika létech. Pozval mně k sobě na občerstvení.

Tam jsme mohli společně vyprávět o svých životech. Spolu s manželkou a jeho synem jsme zajeli na místo bývalých kasáren, z kterých zůstaly jen trosky. Tam začal vyprávět poprvé svým nejbližším o své dávné profesi. Oni mu se zájmem naslouchali. Zdálo se mi, že toto jejich naslouchání a jeho vyprávění mělo veliký význam pro jejich vzájemné vztahy. Pak mně můj bývalý velitel odvezl pozdě večer na vlak a sdílel mi některé věci ze svého života a pozdější služby u armády. Bývalý vojáček, ale nyní i pastor naslouchal svému veliteli. Měl jsem ohromnou radost z tohoto prožitého odpoledne. Děkoval jsem Pánu Bohu za to, že mi paní ve vlaku dala špatnou informaci. Jinak bych se s těmito lidmi jistě nesetkal.

Tento den jsem si znova uvědomil pár skutečnosti:

- Bůh je svrchovaný Pán. On někdy projeví svoji moc i pro nás. To, že jakoby ozubená kolečka do sebe zapadnou, není náhoda. Je to jeho vedení. Několikrát jsem prožil jeho zásah, korekci, usměrnění v různých, mnohem důležitějších zkušenostech (vojenské služba, seznámení s manželkou, studium na biblické i střední škole…).

- Bůh někdy využívá lidských omylů, slabosti, nevědomosti, dokonce hříchů, aby se oslavil a nás dovedl do cíle.

  Mám tu zkušenost, že když jsem vyznal Krista před nevěřícími lidmi, když jsem nezištně hovořil o své víře, Ježíš se mně zastal. Někdy to učinil skrze jiné lidi. Když jsem klečel první večer u postele, abych se modlil, kupodivu se mi kamarádi nesmáli, jak jsem očekával. Vyslechli si mé důvody a pak mi sdělovali některé věci ze svých životů. Přiznávali se, že také mají určité náboženské zkušenosti. Nadřízení si začali vážit mých postojů, ale to mi jeden z nich sdělil, až mnohem později, ke konci vojny. Ve vypjatých situacích mně sami vybízeli, abych se zavřel v kabině a modlil se. Pak mi děkovali za vyslyšenou modlitbu. Sám jsem zíral, jak dobrý Bůh dokazuje svoji lásku i moc v mém životě.

MOJÍ SKVĚLÍ KAMARÁDI

 

Mojí kamarádi

Docela často jsem chodíval do stráže. Vždy jsem se modlil, abych nemusel použít zbraň. Na stojce jsem nikdy nespal.  Byl jsem si vědom svých povinností a zodpovědnosti za své kamarády. 

NA STRÁŽI

Tehdy na vojně jsem se učil důvěřovat Pánu Bohu a stavět svůj život na jeho věrnosti a lásce. Pro mé přesvědčení a ne členství ve svazu mládeže, mně údajně nemohli celé dva roky povýšit. Paradoxně na závěr mé služby mě můj velitel chtěl vyznamenat. Vyfotili mně před bojovou zástavou – „za vlast, za socialismus“. Bylo to tehdy téměř nejvyšší vyznamenání pro vojáka základní služby. Nikdy před tím jsem se nehlásil pro socialismus. Vlast jsem měl rád. Nevím, zda bych za ni položil život. Ale přísahal jsem, že jsem ochoten umřít za vlast. To je dosti silné dilema. Měl jsem vůbec přísahat?

ZA VLAST

Stálo to zato?

Můj dobrý kamarád odmítl přísahat a dostal za to několikaleté vězení. Velmi si ho vážím za jeho nekompromisní postoj. Přesto jsem rád, že jsem mohl zachovat živou víru, ve viru nesmyslnosti totalitního režimu. Nechal jsem se tedy vyfotit před bojovou zástavou. Divné, že? Mysleli si, že budu hrdý. Byl jsem rád. Ještě naposledy jsem mohl domů. Každá odměna se rovnala cestě domů. Sekat dobrotu na vojně, v některých věcech, držet hubu a krok, a přitom se nestydět za Krista, bylo složité v době totality, ale stálo to za to. Považoval jsem to za Boží věrnost a milost. Cítil jsem to mnohokrát, jak mně Pán Bůh "nesl", jakoby na svých rukou. Moje osobní víra byla zachována a prohloubena, trvá až dodnes. Komunistická vojenská ideologie, která nám byla vtloukána do hlavy, se za 13 let zhroutila. 

SVĚTSKÁ SLÁVA - POLNÍ TRÁVA

SVĚTSKÁ SLÁVA

SVĚTSKÁ SLÁVA

 

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 17.2.2020 2:44 | karma článku: 22,67 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 7,13 | Přečteno: 116x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,31 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 13,96 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,27 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Velikáni na naši politické scéně

Taky jste si všimli, že nám na politické scéně vyrostl velikán, moudrý, znalý všeho, bývalý dvojí ministr p. Karel Havlíček? Problém je v tom, že své vlastnosti a schopností hodnotí jen on sám před televizními obrazovkami.

11.12.2023 v 6:17 | Karma: 12,03 | Přečteno: 260x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Jak můžeme přispět ke snížení rasové, nebo národnostní nevraživosti ve společnosti?

Několikrát jsem byl dotázán, jak je možné v současné době v naší společnosti odolávat, nebo i bojovat proti projevům rasové nesnášenlivosti? Hodně o těchto postojích přemýšlím a pokoušíme se s přáteli zaujmout určité postoje.

6.12.2023 v 22:14 | Karma: 6,69 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Když složí zbraně Hámas, bude klid zbraní. Když složí zbraně Izrael, bude po něm".

Zdá se, že toto rčení vyzkoušené dějinami platí i o konfliktu na Ukrajině. „Když složí zbraně Rusko, bude pokoj v Evropě. Když složí zbraně Ukrajina, nebude, nebo přinejmenším nebudou její okupované oblasti. Ale to i tak neskončí.

31.10.2023 v 6:21 | Karma: 0 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Ještě jednou - naše země padla na hubu do země

Ve svém včerejším článku jsem zmiňoval p. ministra zahraničí Lipavského. Ten byl tepán na půdě Parlamentu bývalým premiérem jako malý kluk. Bylo to trapné a ukazuje to, jak politika opravdu nezná slitování, je egoistická.

19.10.2023 v 10:45 | Karma: 19,96 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Naše země padla hubou do země

Tuto větu jsem slyšel dnes před druhou hodinou ranní od poslance ANO. Přiznám se, že jsem strávil několik hodin u televize, abych si vyslechl, proč naše vláda čelí hlasování o nedůvěře vládě? Je půlnoc druhého dne a není konec.

18.10.2023 v 23:32 | Karma: 22,90 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Jenom svině sedí dnes v kině"

Tento slogan jsem si vypůjčil od vysoce postaveného člena vládnoucí strany v Polsku, který takto reagoval na film polské scénáristky Agnieszki Holland "Zelená hranice. V kině jsem se cítil velmi dobře a doporučuji shlédnout film.

25.9.2023 v 20:44 | Karma: 30,92 | Přečteno: 5493x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Ještě jednou - Babiš prezidentem

Dnešní článek je pokračováním včerejší úvahy na téma, co by se stalo, pokud by p. Babiš byl prezidentem. Potvrzuje to mé mínění, že poslanci naší opozice, nejsou schopni pravdivě se vyjádřit k působení jejich šéfů.

14.9.2023 v 1:22 | Karma: 21,92 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Babiš prezidentem

Článek je reakcí na rozhovor p. Kolovratníka s ministrem dopravy Kupkou ve věci excesů p. Babiše v Parlamentu v tomto týdnu. Tak jsem si znova vydechl na pomyšlení, že by snad Babiš byl před půl rokem zvolen prezidentem naší země.

11.9.2023 v 18:12 | Karma: 29,50 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Jak navzájem nesouhlasit?

Do tohoto volebního mlýna jsem taky přispěl několika články. Samozřejmě jsme svědky mnoha komentářů na sítích. Některé jsou zajímavé, jiné podpásové. Je to naše "Vox populi". Díky za tento dar demokracie. Přesto se ozývám znovu.

21.1.2023 v 1:41 | Karma: 11,37 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Ve třech větách tři lži

Do třetice mých úvah o prezidentské volbě sdílím ještě jeden postřeh, jak ve společnosti lež stíhá další lež. Je to kumulované, na jednom billboardu, který bude zřejmě hyzdit republiku. Je to směr naší cesty? Doufám, že nikoliv.

17.1.2023 v 21:23 | Karma: 21,52 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Zavrženíhodná a hanebná kampaň

Hodnocení slov a jednání Andreje Babiše samozřejmě graduje. V pondělním pořadu "Události komentáře" označil ústavní právník p. Kysela Babišův způsob kampaně za zavrženíhodný a hanebný.

17.1.2023 v 4:56 | Karma: 24,32 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Tadeáš Firla

Kdo se nejvíc radoval po prvním kole prezidentských voleb?

Při těchto volbách nebylo možné si nevšimnout emocí, které kandidáti a jejich týmy prožívali. Kdo vyjadřoval radost a vděčnost? Jak se chovali k oponentům? Jak vypadaly jejich obličeje? Všimli jste si toho? Já ano a proto sdílím.

16.1.2023 v 3:13 | Karma: 21,01 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Ježíšek panáček, nebo mocný Bůh?

Jako každým rokem i letos jsme často slyšeli o Ježíškovi, v různých obměnách. Je to již takový folklor, naše kultura, na co jsme si zvykli a zdá se to velmi milé, zvlášť pro děti. Nakonec on sám není tak důležitý, jen dárky...

24.12.2022 v 14:28 | Karma: 9,41 | Přečteno: 179x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Příměří, nebo kapitulace?

V současné době ve veřejném prostoru sílí hlasy, které volají po jakémsi příměří, které by vedlo k ukončení války na Ukrajině. Zaujal mne rozhovor p. Vondráčka, bývalého předsedy Parlamentu ČR s ministrem zahraničí p. Lipavským.

2.12.2022 v 20:03 | Karma: 27,23 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Tadeáš Firla

I ve společnosti platí, že "pýcha předchází pád"

Možná, že po volbách bude atmosféra v naší společnosti očištěna, více pokojná. Ukázalo se, že arogance, lež, nenávist se někdy řítí, jako domeček z karet. Pokora, pravda taky někdy zvítězí. Sdílím mojí radost a údiv .

3.10.2022 v 21:17 | Karma: 18,79 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paradox 28. září 2022

Byl to den plný aktivit. Událo se několik zajímavých akcí. Některé mrazily krev v žilách, jiné vyzařovaly pokojem a vděčností. Při udělování medailí v Senátu jsem ukápnul slzičku. Věřím, že se nerozhoduje, kam budeme směřovat dál.

28.9.2022 v 23:38 | Karma: 38,66 | Přečteno: 3310x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 132
  • Celková karma 18,67
  • Průměrná čtenost 575x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik