Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Dr. Grospič se pomátl, žertuje, nebo „naplival do tváře“ pronásledovaným Kubáncům?

Slyšel jsem, že se KSČM po roce 1989 distancovala od hrůz totalitního komunistického režimu. Všiml jsem si, že p. JUDr. Stanislav Grospič poslal velvyslanci Kuby vzpomínku na Fidela Castra ke čtvrtému výročí jeho smrti. 

Po prvním nahlédnutí jsem nevěřil vlastním očím. Zdálo se mi, že to musí být "fake news", nebo hodně staré datum.  Vůbec ne. Datum je z 27. 11. 2020. Myslel jsem, že je to jen matná vzpomínka na jejich dávnou „serenádu“. Vůbec ne. P. Grospič to, co napsal, myslí vážně. A právě to mne vyděsilo.

Dovolím si zacitovat jen pár vět z dopisu:

„Vážený soudruhu velvyslanče, dovolte mi, abych vyjádřil svou účast na připomínce 4. výročí odchodu historického vůdce kubánské revoluce Fidela Castra Ruz. Ve Fidelovi odešla vynikající osobnost komunistického a dělnického hnutí, Hnutí nezúčastněných zemí, odešel symbol antiimperialistického boje i symbol internacionalismu, který vyjadřoval činy. Stamiliony lidí na této planetě jej právem nosí v srdci.

Fidel, působil pro vysvobození lidstva z jeho okovů. Vymýtil vykořisťování, rasismus i negramotnost na Kubě a nabídl pomoc všem, kteří se v nelehkých podmínkách snažili o lepší život svých národů kdekoli na světě. Stal se symbolem opravdového humanismu a zosobněním boje za lidská práva“.

(Zdroj: Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska)

V této souvislostí se musí v normálních lidech, kteří mají v sobě cit pro spravedlnost, pravdu, soudnost  a mají rádi svůj národ, vynořit několik otázek:

     Které stamiliony lidí na světě asi nosí v srdcích Fidela Castra? Ti, kteří po celá léta úpěli pod jeho terorem a jeho kumpánů? Nebo ti, kteří dnes jsou stále ve vězení, bez základních lidských práv, museli utíkat do zahraničí, mají rozbité rodiny a společnost? Které z těchto lidí má asi p. Grospič na mysli? Kterými dobrými činy vyjadřoval svůj boj proti imperialismu?

     Nemají to členové KSČM docela složité, když svojí aktivní účasti jako členové sněmovny a poslanci EU podporují národy, které usilují o lidská práva a humanistické principy, právě proti kterým komunisté na Kubě bojovali, zabíjeli, věznili své občany? Podle p. Grospiče, zřejmě i pro další komunisty právě Castro byl zosobněním humanismu a lidských práv? Není to úplná schizofrenie této ideologie  a poslanců KSČM? Jak to mohou skloubit dohromady? Jak v tom mohou žít? To je přece výsměch politické scéně v naší zemi i těm, kteří před námi bojovali za svobodu a demokracii. Znova se potvrzuje, jako již mnohokrát, že tato ideologie a jí podobné mají „tuhý kořínek“ a stálé DNA. Nejsou schopni změnit své myšlení vůči její zvrácenosti, hrůze a budou jen tiše doufat, že jejich čas ještě nastane. Podobná vyjádření jsem z jejich proslovů několikrát zaslechl. Chraň nás prosím Pán Bůh od tohoto pokrytectví a snahy po nové destabilizaci společnosti.

     Z druhé strany je potřeba přiznat, že naše demokracie je opravdu „široce rozkročena“, když dokonce z vedení Parlamentu, nepřímo z vlády, jsou tak silně slyšet rozhodující hlasy ideologických přátel s. Fidela Castra a jemu podobných. Je zřejmé, že právě pro tuto úžasnou svobodu a demokratický systém tito lidé své postavení zneužívají. Své ideologické názory vyjadřují bez skrupulí, pošlapávají zásady, na kterých je postaven stále náš společenský systém. Pokud by p. Grospič byl jen obyčejný občan, ať si píše, co je mu libo. Ale není, je politikem demokratické země a reprezentuje nás. Tak to jedno  není. 

     Je naše demokracie zcela bezbřehá? Je to tak v pořádku? Asi ano. Díky tomu mohu vyjádřit svůj názor, nesouhlas, kritiku. Moc si toho vážím, že již 31 let to mohu takto činit, navzdory všemu. Když nám vládli ti, o kterých nyní je řeč, tak to jsme si užili "humanity" a práv až, až. Jsem přesvědčen, že si budeme i nadále užívat lidských práv a svobod v Evropě i když „šílené stíny minulosti“ nás možná budou ještě strašit nějakou dobu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tadeáš Firla | středa 2.12.2020 21:33 | karma článku: 40,05 | přečteno: 4032x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,55
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik