Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepřítel před " branami" naší země!

To, že náš pan premiér jedná s oponenty urážlivě, útočí proti těm, kteří mají odvahu vyjádřit svůj názor, přivlastňuje si úspěchy jiných, jako své, posmívá se veřejně jiným, na to jsme si již za poslední léta zvykli. 

To, jak se vyjádřil premiér Andrej Babiš při hlasování o nedůvěře vládě, na to si osobně nechci zvykat a alespoň se chci ozvat tímto článkem. Myslím, že to bylo poprvé, když tak explicitně zaútočil na jiné náboženství, ne na jednotlivce, kteří páchají zlo, ale na celou náboženskou a zřejmě i etnickou skupinu.

     „My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili,“ halekal Babiš. „Já jsem svrchovaný premiér této země a nikdo ze zahraničí nám tady do toho nebude kecat,“ opřel se Babiš do údajných spojenectví Pirátů a dalších opozičních stran s Bruselem“.

     Cítí se premiér ohrožen? Zdá se, že ano. Stále to připomíná, že ohrožují jeho veledílo „Čapí hnízdo“. Dokonce se spřáhli proti němu, aby mu vzali jeho premiérské křeslo. A v tom strachu o budoucnost se pokouší obvinit všechny Muslimy a dokonce EU, která má jistě velký podíl na dotacích, které přijímá již tolik let. Jak se může podívat těm svým přátelům, s kterými sedává u jednoho stolu v Bruselu do očí a pak doma na ně „plive“.

     Aby odvrátil svoji pozornost od svých problémů tak zaútočil. Na tu nejhorší a podlou strunu politické rétoriky a davové psychózy. Pokud někomu vyčítal, že dělá před kamerou volební kampaň, tak to byl především on, který zneužil své postavení a zahrál na strunu populismu na plný, ale falešný hlas.  Dokonce si bere jako rukojmí celý národ, aby ho poštval proti jedné náboženské skupině a samozřejmě straně, která mu zřejmě šlape na paty. Kdo by se nezalekl Pirátů, kteří chtějí, aby imigranti jezdili v našich autech a bydleli v našich domech?

     Pokud se zdálo, že je svrchovaným premiérem této země, jak to vyjádřil, tak svým postojem a slovy své premiérství zahrabal již několikrát.

     V tomto týdnu jsem si přečetl na FB vyjádření premiérky Austrálie vůči Muslimům. Pokud je informace pravdivá je to podobná rétorika, lze říci stejný „duch“, jako ten současný český. Řekla toho mnohem víc, v tom smyslu, že „všichni, kteří chtějí bydlet v jejich zemi se musí podřídit a změnit podle norem jejich země. Přizpůsobit svoji kulturu, svůj jazyk a náboženství. Oni jsou pány ve své zemi a tedy každý jiný názor, způsobí nucené vyhoštění ze země.“  Zřejmě mnozí mohou namítat, že to je správný postoj.

     Proč se zaštiťuje křesťanstvím? Proč ho zneužívá? Je zřejmé, že postoj Ježíše Krista a Nového zákona je zcela jiný. Ježíš přijímal a pomáhal všem potřebným. To neznamená, že Austrálie má přijímat všechny utečence, ale nemusí odmítat náboženskou skupinu jako celek.

     Copak australané jsou domorodým obyvatelstvem? Copak nepřipluli do země téměř všichni, jako emigranti? Pravděpodobně i předkové paní premiérky. Copak se chovali k obyvatelstvu skvělé a mile, podřídili se kultuře této země?

„Domorodá populace se snížila v důsledku 150 - ti letému usazování Evropanů, hlavně kvůli infekčním chorobám“ (MSN Encarta - Multimedia - Smallpox Through History. web.archive.org [online]. 2004-06-18 [cit. 2021-03-27].

„Pro původní obyvatele znamenala kolonizace katastrofu. Prvních 150 let po příchodu Evropanů jejich populace prudce klesala, vlivem rozšíření infekčních nemocí přinesených Brity, jako byly neštovice nebo spalničky, a násilného přesídlování spojeného s kulturním rozkladem. Odebírání dětí, jež by podle některých historiků i samotných Aboriginců mohlo být dle jistých definic považováno za genocidu, pravděpodobně také přispělo ke snížení populace ( EDWARDS, William Howell. An Introduction to Aboriginal Societies. [s.l.]: Social Science Press 172 s.).

     Podobná podání historie jsou ovšem sporná, jelikož jsou velmi často přehnaná nebo ovlivněná politickými či ideologickými cíli. V Austrálii jsou tyto spory známé jako „Války o historii“ (History Wars). Po referendu z roku 1967 a následných změnách ústavy získala federální vláda pravomoc uplatňovat moc i vůči původním obyvatelům kontinentu, čímž jim bylo přiznáno postavení rovnoprávných občanů. To, že by původní obyvatelé mohli být bráni jako vlastníci půdy předtím, než ji ztratili během evropské kolonizace, nebylo uznáváno až do roku 1992, kdy Australský nejvyšší soud v případu Mabo v. Queensland (No 2) odmítl představu Austrálie jako „prázdné země“ (terra nullius) v době jejího zabrání Evropany.“ (Wikipedie)

     Existuje pořekadlo, že: „Zapomněla kravička, že telátkem byla…“ Podobné úvahy bychom mohli vytvářet vůči některým národům, které dnes odmítají imigranty “ apriori“.

     Nemohu se zbavit dojmu, že v této souvislosti stále častěji některými politiky zahráváním si s populismem a nenávistí, je dobré připojit jen pár důležitých poznámek.

      Jedním z důvodu války na Balkáně před třiceti léty byla obava, že ti jiní nám zabírají zemi, majetek. Při následných konfliktech teklo mnoho krve na obou stranách.

     Před druhou světovou válkou se stalo běžné pro nacisty odsuzovat jeden národ i pár dalších, že vyvolené rase – „nad lidem“ berou bohatství, vyznávají jinou víru, jsou nepřizpůsobiví. Reakce byla velmi náhlá, tragická. Začalo to slovem a končilo mořem krve. To jistě znáte, jak to řekl jeden z těch pronásledovaných: „Když přišli pro jednu skupinu, mlčeli jsme, pak pro další a další. Když přišli pro nás, už nebyl nikdo, kdo by se ozval“.

     Ani komunisté nedovolovali vyznávat víru, a snažili se převychovat, přizpůsobit masy lidí (nepřizpůsobivé). Znovu tekla krev ve velkém množství.

     Ano i církev ve svých dějinách šlapala po svobodě jinověrců  a mečem vyžadovala přizpůsobení se jiných. Taky tekla krev.

     Opravdu jsem znepokojen, když po době covidové, když jsme se trochu nadechli, zintenzivňují hlasy varující před nepřítelem, před "branami České republiky", před nepřizpůsobivými. Hlasy, které vyzdvihují tu „jedinečnou schopnou bílou rasu“. Opět se vracejí, aby měli silné téma, na úkor lidskosti, úcty k jiným lidem a slušnosti.

     Jsem velmi překvapen, proč alespoň jednotliví poslanci ANO, nebo vládní kolice se nepostaví proti těmto výpadům svého šéfa a neřeknou: „Tak toto již je přes čáru, to nebudeme poslouchat“. Stále jen mlčí a mlží. Podobně jako to bývá v některých sektách, když mluví guru, tak se mlčí, nebo jen přitakuje a tleská. Podobně, jako ve čtvrtek v našem parlamentu. Tleskali a jásali….

 

Autor: Tadeáš Firla | sobota 5.6.2021 18:18 | karma článku: 0 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 16,77 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2828x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,40
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik