Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je světlo na konci tunelu?

Myslím, že pan ministr zdravotnictví Vojtěch je slušným a normálním člověkem. Jak si radí ve službě pro nás občany?  Dovolím si připomenout několik vyjádření p. ministra, protože se týkají nás všech.  

Asi před třemi týdny řekl v ČT, že: „Respirátor má jen něco větší účinnost, než rouška“, čímž naznačil, že bude možné vyměnit respirátory za roušky, což se zdálo v tomto letním prostředí alespoň jako malinko menší zátěž při dýchání. O pár dnů později potvrdil, že na nošení respirátorů se nic měnit nebude. Nevysvětloval proč, jen suše konstatoval.

     V těchto dnech jsme opět po několikáté svědky hry vlády s občany. Po ohlášeném verdiktu NSS, že rozhodnutí vlády s opatřeními bylo opět nedostatečně zdůvodněno, a tedy je protizákonné, řekl několik věcí:

     „Nedovedu si představit, že Česká republika bude bez roušek. Pověřil jsem úředníky MZ, aby doplnili důvody k této záležitosti. Nařídil jsem audit  na MZ. Na celém světě nosí respirátory, není to nic neobvyklého. Povoláme komisi….“

     Občan by si mohl říci, že se něco pohne, že vláda zváží alespoň zmírnění nošení respirátorů v těch tropických vedrech. Kdepak. Byl jsem překvapen jeho vyjádřením, které, jak se zdá ukazuje jeho motivaci a cíl vlády. Myslím, že každý z nás by rád uslyšel, alespoň pár vět k občanům, že je rád, že se situace mění k lepšímu, opravdu klesá počet nakažených, neuvádí se počet zemřelých, nebo těžce nemocných Covidem 19. Jsme rádi, že se téměř polovina občanů již nechala očkovat. Nemocnice pracují normálně. Je tedy naděje, že pokud ještě maličko vydržíme, tak i ty respirátory budeme moci postupně odložit. Ne. Pan ministr má jediný zájem: upravit zdůvodnění pro soud, aby vše zůstalo beze změny. A dokonce vytvořit skupinu pro další úpravy. Jako příklad si již po několikáté bere jiné země. Vždyť v každé zemi je situace nyní jiná. Potřebuje specifické řešení. Myslím, že tento jeho výrok opět potvrzuje, že vláda není schopná konkrétní analýzy, ale obecné, podle jiných států.

     To vše probouzí dojem, že tak jako mnohokrát komunisté určovali, kam se tato vláda a naše země bude ubírat, tak nakonec úředníci MZ to mají ve svých rukou. Oni budou upravovat, doplňovat důvody nošení respirátorů pro celou zemi. Neuvěřitelné.

     Všimli jste si, jak v době nouze stále vláda opakovala, že se již ukazuje světlo na konci tunelu. Otázka zní: jsme již venku z tunelu, ztratili jsme znova to světlo a tápeme stále ve tmě? Kde se vlastně nacházíme? Proč nám to ministr neřekne, neupřesní, alespoň maličko? Jaká je perspektiva, jaké je to zdůvodnění, že se nic nemění ve věci nošení roušek? Proč z toho mnohostránkového dopisu pro soud neřekl pár vět občanům? Pár srozumitelných vět. Určitě by to ještě více motivovalo ty, kteří váhají s očkováním.

     Dnes tomu  vláda „dala korunu“. Pokud má někdo zdravotní potíže, na povolení lékaře, nemusí respirátor nosit. Ale vzápětí na to zaznělo, že těchto lidí je jen málo. Jak to  ministr může vědět? A tedy proč to neudělal již mnohem dříve pro těch pár, kteří mají problémy s dýcháním. Ale pozor, nejsou to astmatici.  

     Nakonec asi nejde o nás, kteří strávíme hodinu – dvě  týdně na nákupech. Hezky jsme si zvykli. Již to je jaksi automatické. Naši lidé se většinou nebouří, jsou poslušni Ale jde o ty prodavačky, prodavače, zdravotní setry a jiné profese, ty, kteří již rok a půl nesundali respirátor. Kteří se pořádně nenadechli ve své práci. Pan ministr by mohl říci, že si nedovede představit být na jejich místě v tyto horké dny a bude rád, až to skončí. Ne on si nedovede představit republiku bez roušek. To je „postavené na hlavu“.     

     Nejsem, ani jsem nebyl podporovatelem různých teorií o zneužívání moci vůči našim občanům. Ale při shrnutí různých dosavadních postupů a vyjádření vlády v době pandemie, otázka po účelovosti a zneužití moci se dere do mysli. Je to další prohloubení nedůvěry ze strany občanů vůči vládě a je mi to moc líto, protože to vše znamená, že i na konci pandemie jsme stále v područí vládnoucích, kterým jak se ukazuje, nezáleží tak zcela, aby se věci dělaly správně, především podle zákonů naší země a pro občany. Především podle toho, jak se jim zdá, nebo nezdá. Nakolik byla a jsou jejich rozhodnutí sobecká, ovlivněná politickými, mocenskými nebo ekonomickými zájmy, ukáže čas. Zdá se, že některé z nich ukazuje již nyní.

Autor: Tadeáš Firla | pátek 30.7.2021 16:51 | karma článku: 25,57 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2594x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,01 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,23 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 17,16
  • Průměrná čtenost 570x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik