Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Říše zla"

V současné době vidíme kolem sebe mnohé zlé věci.  Existuje nějaký společný jmenovatel pro to, co nás děsí a znepokojuje? Tak jsem se pokusil nastínit pár společných principů, které vyplývají z "říše zla". 

Čtenáři Bible jsou obeznámeni s tím, že existuje říše zla, jejíž představitelem je Satan „(Lucifer“ – nositel světla). O moci zla, pro některé osobní, neosobní, možná jen abstraktní, nebo jakákoli je naše „víra“ nelze pochybovat. Zvlášť v těchto dnech se ukazuje v celé své nahotě a podlosti.

Ježíš věřil v osobnost Satana a řekl o něm, že přišel, aby kradl a zabíjel.  Dal mu jméno „Otec lží.

V souvislostí se současnými událostmi, které prožíváme jsem si uvědomil, že v některých dějinných obdobích se velmi explicitně zviditelňuje  tato šílená a podlá „říše“, která si podmaňuje mocné tohoto světa, vůdce, kteří zneužívají svoji moc a vliv, kteří kradou, zabíjejí a lžou bez uzardění. Následují vědomě, nebo jsou pod mocí toho, jenž je inspiruje, ovládá  a drží ve svých spárech? I kdyby se věci měly úplně jinak, důsledky jsou nabíledni.

Na začátku II. světové války vedení komunistické země rukama NKVD (předchůdci KGB) vyvraždili přibližně 20 000 polských důstojníků a inteligence, "ránou do týla.. Vše se dělo pod přísným utajením  a obviněním příslušníků SS. Běda těm, kteří se v průběhu desetiletí odvážili hledat a sdílet pravdu o Katyni. Byli umlčeni, zavřeni do gulagů, nebo zavražděni. Mor pokrytectví, lží se postupně rozšířil k jiným národům. Pro dobré jméno ideologie a tyranů stojících v čele národa. Polští komunisté utajovali pravdu a obhajovali Sověty. Pravda o těchto událostech stála některé život, ovlivňovala existenci jednotlivců i celých rodin.

V těchto dnech si připomínáme výročí exploze jaderné elektrárny v Černobylu. To, co znova šokuje, jsou okolnosti této jaderné katastrofy. Především jednání tehdejšího politického vedení. Od prvních hodin vše mělo v rukou KGB. To, co nás nově napadne při vzpomínkách na tuto tragédii, jsou tyto principy „říše zla“. Smrt tisíců, mnoho zraněných, hrozivé zničení majetku. Korunou tomu všemu bylo přísné embargo na informace. Několik dní kontrolovali názory lidí na situaci, telefonní hovory. Utajovali informace drzým způsobem a děti i další lidé dále umírali. Lhali bez uzardění před televizními kamerami vlastním občanům i národům světa. Touto liknavostí byla ohrožena Evropa. Hlavní příčinou jejich jednání byl záměr nevyvolat paniku a uchovat dobré jméno politickému vedení Sovětského svazu. Pro tyto vládce lidský život neměl žádnou cenu. Počítali jen se svými vlastními  životy.

Katyň a Černobyl mají společného jmenovatele: Smrt, zničení, lež, pokrytectví.

V roce 1968 naši zemi okupovala sovětská armáda. Stejné dědictví, jako před téměř třiceti léty. Stejná znamení říše zla: smrt, ničení, lež, pokrytectví. Obvinili náš národ z kontrarevoluce. Lhali, že nás přijeli osvobodit. Mnoho Čechů muselo volit mezi pravdou a zničeným životem, nebo lží a výhodným životem. Jak podlé to bylo. Vztah k roku 1968 a k invazi rozhodoval o všem. Vzpomínám si na výpovědi některých našich komunistů, jak se zuby a nehty bránili před nazváním okupace pravým jménem. Představte si po padesáti létech nebyli  schopni vyslovit pravdu. Nechtějí poškodit jméno své ideologie. Lež má opravdu velmi tuhý kořínek, především v těchto ideologiích fašismu a komunismu.

V roce 2022 potomci stejných moci žíznivých vládců jdou ve šlépějích svých předchůdců. Je zřejmé, jak p. Putin plynule navázal na NKVD, přes KGB a rozvinul a prohloubil zrůdné myšlenky a principy ve svém národě. Zdá se, že tato ideologie ani po létech si necení lidského života. Hledá jen své vlastní zištné cíle. . Na Ukrajině vraždí některé civilní osoby, k našemu zděšení „ránou do týla“ (podle dokumentárních fotografii a filmů), jako kdysi dávno v Katyni. Zabíjejí děti i dospělé, ničí vše, co je účelné, hezké, přinášející radost.  Před očima celého světa lžou a nehnou ani brvou. Zatloukají, svalují vinu, sebe ospravedlňují. Zotročují celý národ pokrytectvím, falešnými informacemi, aby opět obhájili svoji zrůdnou ideologií. Někteří ruští občané na fotografie rozbombardovaných domů a mrtvých hlasitě reagují slovy: „Jsem pro Putina, jsem pro Putina…“. Pro režim je znova důležité názvosloví války. Jako pro naše komunisty vyjádření o okupaci naší země. Je až zarážející, jak se pojmy i principy v dějinách opakují.

Všimněte si prosím ještě jednou, co spojuje tyto šílené smrtonosné kauzy v dějinách? Čím vyniká „říše zla“?

Smrt, ničení, lež, pokrytectví, touha po moci, ovládnutí jiných.

Myslím že ve všech případech se podařilo totalitním vůdcům ovládnout myšlení občanů a přesvědčit  je, že ti, na které se chystají jsou horší, než oni. Jsou méně lidmi, jsou neschopní, špatně myslící,  zaostalí, okrádající jiné, nepřizpůsobiví, jako švábi, tmaví, leniví…

Tak si znova uvědomuji, jak je důležité pečovat o křehkou svobodu  a pravdu i v naší  společnosti. Budu ještě více naslouchat a reagovat na ponižující, odsuzující slova o jiných lidech, menšinách, rasách, o těch, kteří nejsou jako my.

Je mi moc líto matek s dětmi, které utíkají ze své země. Zdálo se mi, že scény, kdy se loučí rodiny s muži, kteří odcházejí bojovat za svoji zemi, zůstanou již jen ve válečných filmech. Nikoli. Děje se to před našima očima. Potvrzuje se, že zasetá lež, nenávist, faleš, zneužití moci ani po desetiletích nevymře, spíše naopak, bují, jako rakovina, nebo infekce. Rozsévá jen smrt a zmar.

Zároveň si vážím Rusů, kteří se vymanili zpod této nadvlády. Dokonce se postavili proti režimu a jsou ochotni trpět pro pravdu. Smekám před nimi. A děkuji jim. 

Jsem moc vděčný za vše dobré, povzbuzující slabé a potřebné, co jako společnost, organizace, nebo církve můžeme vyjádřit a prakticky projevit. Nechci ale zapomenout na ty, kteří přišli a budou přicházet nejen z Ukrajiny. I oni mají opravdu nenaplněné potřeby, i oni mají děti, cítí se opuštění a hledají přátelskou ruku.

Je zřejmé, že i každého z nás tato "říše" ovlivňuje. Snaží se nás vzdálit Pánu Bohu, rozeštvat, rozdělit i ty nejhezčí vztahy (v rodinách, v národech, mezi národy...)

Jako křesťan  věřím, že Ježíš je Pán a  má moc nás ochránit, přiblížit k Bohu, i k sobě navzájem. Máme výsadu spolupracovat s Ježíšem a být osvobozováni od tohoto vlivu....

Modlíme se za Ukrajinu a stojíme  s těmi, kteří mají otevřené srdce i dlaně.  

Ať nám Bůh i nadále žehná, abychom mohli být požehnáním pro druhé.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tadeáš Firla | středa 27.4.2022 22:36 | karma článku: 0 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 510x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik