Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen chlebem živ je člověk

Do této současné směsice moudrých i bláznivých slov, zároveň opravdových slov naděje i naprostých blábolů přidám ještě pár vlastních úvah. Nevím zda mohu, protože píšu den před volbami. Nebudu za to tepán a napomínán? Nemám obavy.

     Projev pana premiéra k národu, pro mě osobně byl balzámem na duši. Vlastně vždy hovoří s klidem, noblesně, tak jako přísluší vzdělanému člověku. Navzdory tomu, že se někdy vládě nedaří zcela vystihnout v pravý čas problémy. Jsem přesvědčen, že záměrně nelže a kdo chce, dokáže vycítit z jeho slov pokoj a naději.

     Myslím, že jeho projevy nelze vůbec srovnávat s projevy a výlevy jeho předchůdce. Zdálo se mi a zvlášť v posledním období, že je naplněn zlostí, nenávistí a strachem a je mi ho velmi líto. Nakonec i podle moudré literatury, kterou sám jako šéf, podnikatel i politik musel studovat, takto zhrzení vedoucí nadělají kolem sebe hodně zla, vnášejí nepokoj, kam se jen hnou, cokoliv řeknou, jen rozděluje, rozpoutává vášně. Nakonec se zdá, že si oni i lidé kolem nich zvyknou.

     Jeho spolupracovníci se musejí přizpůsobit a být naprosto loajální svému šéfovi. Nevzpomínám si ani na jedno vyjádření, které by se snažilo alespoň z částí vyvážit nepravdy, nenávistné výroky. V jednom článku jsem napsal, že podobná seskupení jako například kolem bývalého premiéra mají sektářské prvky. Podobné jako u Svědků Jehovových. Nelze nesouhlasit. Ale lze útočit na ty, kteří nejsou loajální, mají jiný pohled, vlastně ani nemohou mít, zapírají, kritizují a kopou kolem sebe. Neomlouvají se, myslí, že jen oni mají pravdu.

     Je až neuvěřitelné, když bývalí členové vlády, kteří měli dvě období možnost vládnout, řídit věci a organizovat, nyní se posmívají, ponižují, vyčítají současné vládě a pyšní se tím, jak oni dobře vládli této zemi. Pokud by to byla zcela pravda, tak by znova byli zvoleni. Jejich neustálá kritika, orodování svých stran a schopnosti zavání pýchou a arogancí. Jejich vliv je cílený a dobře promýšlený. Rozeštvat tento  národ nenávistí a rozdělit. Vztáhnout pozornost jen na sebe. Je to až do očí bijící, jak se doposud nevyrovnali s tím, že museli opustit svá křesla, někteří dvojitá ministerská. Proto hledají viníky svého neúspěchu. Tohle musí hodně bolet.

     Samostatnou kapitolu by zasloužil p. Tomio Okamura. Poněkolikáté se pokoušel být ve vládě, neúspěšně.  Nikdy se s tím nesmířil. Ohání se demokracií a nerespektuje výsledek posledních voleb. Stále útočí a vládu odvolává. Pokud by jeho působení nebylo nebezpečné, tak mi může být „ukradený“.  Ale nemůže. Vyloženě manipuluje lidmi. Používá slovník a způsoby totalitních režimů.

     Neustále opakované slogany, jak mu záleží na slušných pracujících lidech a seniorech potvrzují to, že mu vůbec o tyto lidí nejde. Protože je rozděluje a staví proti sobě. Sleduje jen vlastní zájmy a hraje na lidských citech a strachu. Mantra o „nepřizpůsobivých“ a migrantech, ze kterých jde údajně znova strach, o českých zájmech, není nová, jak ukazují dějiny. Řeči o pracujícím lidu, o nepřizpůsobivých, o těch, kteří jsou jiní, než my, kteří nám ukrájejí z našeho chleba a ohrožují nás, naši předkové zažili dokonale. Pronásledování, ztráta svobody, nacionalismus, segregace, nenávist, udavačství, nakonec tekla krev. Většinou to začínalo krizí, zvlášť ekonomickou. Jako nyní u nás. P. Okamura je moudrý, vypočítavý, dobře mu to mluví a tak to dokonale zneužívá k destrukci naší společnosti a ke svým egoistickým cílům.

     Demonstraci na Václavském náměstí nechci hodnotit. Jen zmíním, že při projevech organizátorů šel mráz po zádech. Slova o vlastizradě premiéra a vlády, vyhrůžky o zavírání do mnohaletého vězení způsobem hodným ideologů dřívějších totalitních režimů a výzvy k vystoupení z EU a NATO jsou varováním pro svobodné, demokraticky smýšlející a pokoj milující občany. To, že takové urážky, a provokace mohou zaznít veřejně před zraky celého národa, zároveň potvrzuje, že svoboda slova v naší zemi je opravdu velmi široká. Jsem za to rád. Ale zároveň proto  jsem se potřeboval alespoň ozvat a postavit proti projevům těch, které náš národ rozdělují v době ekonomické krize a  zneužívají pro své zištné a někdy i sprosté cíle.

     Jako důchodci taky přemýšlíme o tom, jak si budeme s manželkou finančně radit v budoucnu. Byl jsem potěšen „zastropováním“ energií a jinými kroky vlády.

     Vážím si současné vlády, která zřejmě dělá chyby, ale jedná rozumně, zároveň citem, ne populisticky, ale logicky. Obdivuji její široký záběr v rámci EU. Jsme respektovaným národem, jiní nás berou vážně a dělají konkrétní kroky pro zmírnění současné situace. Rád bych ji i nadále podporoval svým postojem a občasným písemným vyjádřením i svým hlasem ve volbách.

     Stavím se jednoznačně proti agresi Ruska na Ukrajině. Jsem moc vděčný za postoj mnoha Čechů i Poláků vůči imigrantům z Ukrajiny.

     Pán Ježíš kdysi řekl, že: „Člověk nebude žít jen samým chlebem….“

     Zůstaneme – li jen u našeho „chlebíčka“ budeme hodně strádat, naříkat, žít ve strachu, nebo v nenávisti. Pak budeme důvěřovat populistům, a necháme se nimi slepě vést na scestí.  

     Pokud nebudeme žít jen „chlebem“, ale mnoha jinými hodnotami, které mohou naplnit našeho ducha i duši, můžeme i v době krize být lidmi pokojnými, radostnými a těmi, kteří budou dokonce schopni žít pro druhé i pro naši společnost.

Autor: Tadeáš Firla | čtvrtek 22.9.2022 15:14 | karma článku: 5,05 | přečteno: 152x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2917x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik