Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I ve společnosti platí, že "pýcha předchází pád"

Možná, že po volbách bude atmosféra v naší společnosti očištěna, více pokojná. Ukázalo se, že arogance, lež, nenávist  se někdy řítí, jako domeček z karet. Pokora, pravda taky někdy zvítězí. Sdílím mojí radost a údiv .

Po druhém kole senátních voleb jsem viděl p. Babiše poprvé zkroušeného. Opravdu přiznal porážku a pogratuloval vítězům. To, co vysvětloval kolem toho a jakým způsobem to dělal,  není hodno opakovat. Tak jsem si řekl: „I když lidé nevěří výrokům Písma, tak v této situaci se slovo naplnilo.“

Sledovali jsme již dlouhou dobu, aroganci, pýchu, ponižování a útoky vůči jiným a vychloubání sebe sama, prezentaci svých úspěchů, různé lži. Až se „ucho jeho džbánu utrhlo“. Již to nevydrželo.  Ano pýcha narazila na pokoru, toho, jenž byl posmíván, deptán a to jí zlomilo vaz.

Tak jsem někde zaslechl, že ta kampaň Babišova stála několik hezkých miliónů.  Včetně té volební, cílené frašky s kandidátkou proti p. Vystrčilovi. Co, kdyby raději  těmi penězi podpořili ty, kteří se ocitli v chudobě a údajně nemají přežít tuto zimu, kvůli vládě, která „nic nedělá a nestará se o své občany“. To by bylo skvělé gesto, potvrzení, že to o čem hovoří myslí opravdu vážně. Jinak ty peníze prakticky vyhodili. Nakonec jich mají stále docela dost.  

Moc jsem oceňoval, jak se voliči nenechali zviklat planými sliby a zlem. Toho jsem si všiml již několikrát, že v rozhodujících okamžicích, důležitých pro směrování naší země, podpořili svobodu, demokracii. Jsem za to moc vděčný.

Ještě se vracím  k poslední demonstraci na Václavském náměstí. Uvědomil jsem si docela silně, jak ti, kteří ji organizovali, nestydatě zneužili důvěry občanů ve svůj prospěch. Kdo jim dal právo hovořit za český národ. Ve státní svátek, pod sochou sv. Václava, před Národním muzeum. Zneužili symboly naší státnosti.  Na náměstí, kde se rodila naše demokracie, svoboda v roce 1989, kde zaznívaly výzvy po demisi komunistické vlády, vymanění se z područí Ruska, byly vysloveny touhy po návratu do evropských struktur, 28. 9. 2022 byl proveden pokus o návrat zpět do náruče Ruska a s tím spojených dalších postojů. To vše pod českými vlajkami. Při akceptací a usměvavými tvářemi komunistů. Za koho demonstrovali? Komu se smáli do tváře? Naše země, pokud se nepletu, má kolem 10 miliónů občanů, kteří ctí svobodu a uznávají demokratické principy. Ne desítky tisíc, kteří demonstrovali.  

Tito samozvaní organizátoři vědomě zapomněli, že naše vláda byla zvolena ve svobodných volbách. Tzn., že případná změna vlády se bude konat opět ve svobodných volbách, ne na náměstí vyhrožováním a křikem. Myslím, že po komunálních a pak senátních volbách vystřízlivěli. Včetně vůdců, kteří neustále, několikrát denně útočili, jak se naše země řítí do záhuby. Zdá se, že alespoň zatím na pár dnů se stáhli do ústraní. Měli by se poučit z p. Babiše, pak se otřepat  a po nějaké době se pokusit být opravdovou, férovou, moudrou opozicí vládě a společně hledat dobro pro náš národ.  

Nakonec si znova uvědomujeme, že naše země unese i zneužití symbolů a výkřiky části národa proti státnímu zřízení, což znova potvrzuje, jak jsme již ukotveni ve svobodě slova, téměř neomezených možnostech, volných médiích. Při tom všem Policie ČR pomáhá a chrání.

Žijeme ve skvělé zemi. V právním státě, který pečuje o své občany sociálně, zdravotně a v mnoha jiných oblastech. Mnozí by nám právem mohli závidět. Buďme prosím, za možnosti a za výsadu zde žít, vděčni a pokorní.

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 3.10.2022 21:17 | karma článku: 18,86 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 8,58 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 21,87 | Přečteno: 2762x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 132x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,23 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 15,50
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik