Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se nejvíc radoval po prvním kole prezidentských voleb?

Při těchto volbách nebylo možné si nevšimnout emocí, které kandidáti a jejich týmy prožívali. Kdo vyjadřoval  radost a vděčnost? Jak se chovali k oponentům? Jak vypadaly jejich obličeje? Všimli jste si toho? Já ano a proto sdílím.

Pan Andrej Babiš na tiskovce těsně po volbách řekl, že má velkou radost a vzápětí se zeptal, „Proč ho někteří nazývají zlem?“ Je jasné, že mu to nebylo po chuti. Uvědomuji si, že sám si na tu otázku odpověděl, následným povídáním a svým postojem.

Babiš neměl radost.  Vůbec nevypadal, že se raduje. Tím více jeho tým. Copak tak vypadají lidé, kteří se těší z vítězství svého šéfa? Krve by se v nich nedořezal. Zamračené tváře, bez citu, bez náznaku úsměvu. Okolnosti potvrzují opak, než to, co tvrdil Babiš. Po radosti ani slechu - dechu.

To, že Babiš neměl radost, potvrdil svými slovy a postojem vůči svému okolí. Radostný člověk je vděčný. Když otevře ústa, tak se to musí projevit v jeho slovech (nemluví jen o sobě, nesoudí jiné, neposmívá se, nelže, nehledá komploty…).

Ježíš Kristus kdysi řekl, že: „Strom se pozná po ovoci. Jeli dobrý, tak vydává dobré ovoce, a opačně“. Znamená to, že strom v tomto kontextu je náš život – naše nitro, chcete – li „srdce“. Z našeho nitra tryská „voda“, buď k životu, nebo ke smrti.  Můžeme se obhajovat, že jsme dobří, okolí to pozná podle našich slov, jednání a postojů. V tomto smyslu, někteří označují Babiše za zlo. Protože delší dobu sledují, co a jak prezentuje, jak se chová, jaké vytváří ve společnosti vztahy. Jeho slova jsou přinejmenším urážlivá, odsuzující, zlá a zraňující.  Myslím, že komentátoři docela objektivně posuzují dění ve společnosti. V sobotu jsem poprvé slyšel, jak jim zatrnulo, jak si uvědomili, že to, co slyšeli z úst případného prezidenta republiky je maximum možného, je podlé, nehodné hlavy státu. Dříve slyšeli mnohé, ale toto předčilo vše předešlé. Když přirovnal Petra Pavla k prezidentu Putinovi, který provádí na Ukrajině genocidu, je tak neuvěřitelné, sprosté a nenávistné, že tato a ještě další slova ho předem diskvalifikují pro prezidentskou funkci a pro jakýkoli jiný vůdčí úkol.  Dokonce i některým vysoce postaveným členům "ANO" to docvaklo. Zajímavé, jen některým, ale ne mnohým občanům.- voličům. Otázka je nasnadě: „Co by se muselo stát, co by Babiš musel říci, nebo udělat, aby se i jim otevřel vnitřní zrak? Aby si byli schopni říci: „Tak toto již je za hranou, to již nedám, to již stačí.

Myslím, že druhým znamením Babišova života je pýcha. Já vím, že se tyto pojmy, jako pýcha a pokora ve společnosti nenosí. Ale máme již dostatek času, abychom  mohli říci, že p. Babiš jedná a mluví jako sebestředný  a pyšný člověk. Mluví stále jen o sobě.  Při poslední debatě na Nově, na otázky o budoucnosti, na  vize  a představy kandidátů, neustále vyjmenovával, co on, nebo hnutí udělali, to nejlepší, jediné, jiní neudělali pro lidi vůbec nic. Jen sebechvála a „plivání“ po jiných osobách. Po těch, kteří si dovolí mít odlišný názor. Ani špetka úcty, jen zlost, lží a strach.

Dovolím si zacitovat ještě jeden citát Kristův. Hovořil o tehdejších vůdcích v Izraeli. Oni jinými lidmi pohrdali, povyšovali se, pyšnili věcmi, které vykonali a jen svými dobrými vlastnostmi. Ježíš jejich jednání zhodnotil slovy: „Kdo se povyšuje bude pokořen“…

Pokud se jedná o to, jak neustále zdůrazňuje, že pomáhá lidem, je zřejmé, že nepomáhá. Svým postojem, řečí, odsuzováním lidem škodí, rozděluje, je hrozným příkladem pro mladou generaci. Je pravým opakem toho, jak nemá vypadat člověk, jenž chce být vůdcem národa.

Pan Petr Pavel taky neoplýval radostí, ale jeho tým ano. Byli nadšeni. Jeden z novinářů se ho zeptal, proč se neraduje? Zřejmě, že to není jeho vlastnost, aby projevoval veřejně své city. Ale to, jak se vyjadřuje, jak se chová vůči jiným lidem,  ho právem posouvá blíž k vítězství ve druhém kole. Taky nebyl mým kandidátem z důvodů, které jsou známé.  Přesto si cením jeho uznání pochybení v době totality, jeho rozvahy, slušnosti i získaných schopností, které jistě zúročí při vedení země v těchto složitých dobách. Svoji odvahu dokázal v době své mise s nasazením vlastního života při záchraně francouzských vojáků v bývalé Jugoslávii.

To, co fascinovalo v této volbě, byla reakce paní profesorky Nerudové. Zůstala docela daleko za branami pražského hradu. Měla dost důvodu být naštvaná, mohla obviňovat, házet špínu na jiné. Navzdory výsledku jsme viděli spontánní radost, vděčnost u ní i v jejím týmu. Přece nevyhrála, ale reakce těchto lidí byla nádherná.

Zdá se, že toto byl závan svěžího větru do zatuchlých koutů politických sporů, bojů. Je naděje, že mladá generace, když převezme otěže politických i jiných oblasti naší společnosti, přinese novou perspektivu, naději, osvěžení, povzbuzení. Budou následovat své vůdce jako paní Nerudova, pan Hilšer a další. Nebudou zapšklí, zlí, pyšní a obviňující. Bude – li svět světem, je naděje, že dojde ke změně v generaci našich dětí a vnuků. Moc bych jim to přál.

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 16.1.2023 3:13 | karma článku: 21,05 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,23 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,65
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik