Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Jenom svině sedí dnes v kině"

Tento slogan jsem si vypůjčil od vysoce postaveného člena vládnoucí strany v Polsku, který takto reagoval  na film polské scénáristky  Agnieszki Holland  "Zelená hranice. V kině jsem se cítil velmi dobře a doporučuji shlédnout film.

V sobotu jsem seděl v kině v Cieszynie a byl jsem velmi překvapen. Nic nepřipomínalo zvířecí osazenstvo, spíš naopak, sál plný slušných diváků, kteří s napětím očekávali, co se na plátně bude dít. Téměř plně obsazeno, naprosté ticho, že byste zaslechli padající špendlík, ale ten by byl stejně zahlušen hlasy a křikem z hraničního lesa a jeho okolí. Na konec zazněl potlesk pro scénáristku a režisérku  p. Holland. Je zřejmé, že v těchto dnech statisíce Poláků, kteří se cítí být svobodnými a nezávislými se vydají do kin.  Nenechají se manipulovat, ani ovládat vládnoucí stranou. A to je dobře.

     Protože jsem bytostně spojen s polským národem, tak mně moc zajímá, jak se Polákům daří, co se povídá na politické scéně, zvláště 2 týdny před parlamentními volbami. Hodně to vře. Zdá se, že PiS ztrácí hlavu. Na dotaz redaktorů různých médii, zda film viděli shodně odpovídají, že nikoli. Ale proklínají autorku, připodobňují ji do některých nacistických propagandistů. Jen na základě toho, co jim o filmu vyprávěli jiní, nebo jen několika šotů z filmu.

     Mně se zdá, že film je pravdivý a ukazuje především na rozličné vztahy, jednání, motivace těch, kteří se v dané situaci ocitli a byli zodpovědní za řešení situace na hranicích mezi Polskem  a Běloruskem. Autorka odhaluje velmi špatné a podlé jednání některých běloruských, ale i polských pohraničníků. Ukazuje i laskavost jiných, kteří navzdory rozkazům nadřízených se povznesli nad právo a přivřeli oči na schovávající se děti ve vozidle a propustili skupinu utečenců na druhou stranu hranice.

      To, co je šokující na reakci vládnoucích a voličů PiS je jejich hněv, nenávist vůči těm, kteří mají pozitivní názor na film. P. Jaroslaw Kaczyński prohlásil, že ti, kteří souhlasí s filmem, nejsou vlastenci. Je zřejmé, že tento povyk je spojen s nadcházejícími volbami. Proto brání zuby i nehty pohraničníky, vojáky na hranicích, jakoby to byli svatí, bezúhonní lidé, kteří jen nosili na rukou děti a potěšovali rodiče. Vzpomněl jsem si  na období roků 2015 – 2018, když podle záznamů z hraničních přechodů na Balkánu, vojáci a policisté bili obušky imigranty klečící v bahně a bránící se rukama. Je to nedávno, když policisté naší a sousedních zemí byli vysláni na hranice se psy. Proč se psy? Aby si s nimi děti hrály? Ne, aby sjednávali pořádek a působili strach. Je možné, že došlo k pokousání, bití a drsnému zacházení? Nemůžeme to zcela vyloučit.

     Z jakého důvodů polská vláda nepřipouští, že i příslušníci jejich armády a policie jsou schopni zneužít své postavení. Nejsou výjimeční, než pohraničníci jiných národů. Jak mohou zaručit, že oni jednají jen správně, přece rozkazy na začátku byly jasné: „Nepouštět nikoho“. To byl přece důvod, proč stavěli tu obrovskou zeď. Je zřejmé, že scény ve filmu, když opětovně vracejí utečence do Běloruska drsným způsobem, jsou více, než pravděpodobné.

     Úžasným způsobem nahlédla do duší lidí, kteří pomáhali, jako dobrovolníci maminkám s dětmi, kteří objímali těžce nemocné nebo raněné utečence. Bylo jim při tom bráněno. Přesto se nevzdali a hledali další možnosti pomoci.

Na konci je vzpomínka na únor 2021. Davy utečenců z Ukrajiny. Vojáci nesoucí na rukou malé děti. Potěšují maminky, „že všechno dobře dopadne“. Pomáhají, usmívají se. Je to velmi vzrušující, až na „husí kůži“. Jsou citliví, povzbuzující. To jsou taky vojáci polské armády. Film ukazuje pestrost, kontrasty, dobrotu a problémy polské společnosti. Proč p. Agnieszka nebyla uznána za tento skvělý celkový pohled do nitra svého národa?

Pokud by ti "brblající dědové" šli společně do kina a shlédli napřed film, mohli být mile překvapeni a mohli paní Holland seknout poklonu. Mohli zároveň zmírnit situaci v národě a získat pár nerozhodnutých voličů k volbám. Jinak jim tato kauza společně s aférou vízovou může "zlomit vaz".

Proč vedoucí garnitura tak „kope“ kolem sebe?

     Je zřejmé, že mají strach z prohraných voleb. V jednom rozhovoru p. ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Ziobro téměř v každé druhé větě vyslovil jméno Tusk (asi 20 x. Redaktor se ho ptal, zda má nějakou fobii na Tuska?

     Možná, že se tak vehementně snaží zakrýt své vlastní aféry a aférky vůči imigrantům…

      Proč se tak třesou a dokážou dehonestovat ty, kteří mají jiný názor? Je to důkaz, jak  si dělají nárok na všechny oblasti života Poláků, včetně kultury. Nezdráhají se vymýšlet vulgární slogany, osočovat a znevážit oponenty.

     Bohužel to připomíná některé postoje a fráze „jediné a správné opozice“ a jedné známé sekty u nás. A to nemáme před volbami. Nemůžeš nesouhlasit, musíš podporovat, máš být loajální vůči vedení. „Kdo není s námi, je proti nám.“

Moc přeji Polákům po volbách svěží vítr, závan svobody, volná média a pokoj v osobním životě i ve společnosti. Ať Bůh žehná tomuto národu. 

     Rád bych vám doporučil návštěvu filmu Zelená hranice, p. Agnieszki Holland. Věřte tomu, že „není svině, kdo sedí v kině“.

 

 

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 25.9.2023 20:44 | karma článku: 30,92 | přečteno: 5530x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,23 | Přečteno: 2892x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,65
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik