Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom  strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

 Když sleduji a pak přemýšlím o dění v našem národě v průběhu asi dvou posledních let, tak mi přichází na mysl toto rčení. To znamená, že když ve společnosti jsou třeba dvě skupiny, které mají odlišné názory na život, na ekonomické, sociální a politické otázky, tak pokud jedna z nich nějakým způsobem prosperuje, tak druhá je na tom zle, upadá, je nespokojena, bouří se. A naopak to je podobně. Prožili jsme více než dva roky v docela turbulentní době. Koncem „kovidu“ začala válka na Ukrajině, zdražily razantně energie, potraviny a mnohé další věci. Samozřejmě velmi vysoká inflace. To bylo zlé, ale v porovnání s jinými zeměmi, jsme žili a přežili. V té době jsme slyšeli ze strany opozice, jak oráme hubou v zemi a že to bude mnohem horší. Vzpomínám si, jak hřměli pánové a dámy, jak nebude čím topit. Energie vzrostou několika násobně. Benzín měl stát 100 korun. Pamatuji si, jak p. Havlíček se rozohňoval, že firmy budou ve velkém krachovat a národ upadne do bídy. Myslím, že to bylo zle. A čím bylo hůře, tak se zdálo, že to je lepší pro tyto lidí. Byli jako „na koni“. Mohli kritizovat, posmívat se premiérovi, ministrům a honestoval je. Někdy to bylo až nechutné, až přes čáru. To, co normálně myslícího člověka musí napadnout, že to vypadalo, že to je pro ně dobré. Oni z toho těžili. Byli spokojeni, že jim možná „kápne“ z toho alespoň pár tisíc  voličů. To znamená, že jim ani tak nešlo o národ, aby se věci lepšily, ale o to, že oni získávají body pro sebe. Čím hůře, tím pro ně lépe.  Zdálo by se, že v normální konstruktivní opozici bude snaha alespoň některé věci potáhnou společně, povzbudit, vyjádřit dokonce i vděčnost za to, co se podařilo, ale to se nenosí. Pár pozitivních vět k národu, abychom společně vydrželi krizovou dobu, není ani jako šafránu. To neznají, to neumí a nepoužívají. Po novém roce se ukázalo, že jejich katastrofické scénáře se nenaplnily. Kdyby alespoň zaznělo jediné slovo omluvy národu, ale oni to spíše hodili na hlavu svým soupeřům. Osočili je z neustálých lží a neschopnosti. Hlady lidé neumírají i když některým se žije nesnadno a proto můžeme pomoci tam, kde je nouze, máme zvednout svůj hlas proti případnému bezpráví na slabých a chudobných.

     Ten kdo má auto, tak určitě čepuje za normální cenu a jezdí, jako před krizí. Energie jsou určitě dražší, ale již druhou zimu se nám daří docela přežít v teple. Před týdnem jsem zaslechl ve zprávách, že sice některé firmy musely ukončit činnost, ale zároveň vzrostl počet nových, tuším, že o 100 procent. Přesné počty se dá dohledat. A kupodivu inflace je na více, než dvě procenta. Byl jsem šokován, když se redaktorka dotazovala p. Schillerové na vývoj inflace a zda je alespoň něco, za co by mohla vládu pochválit, řekla: „Vůbec ne“ a recitovala celou řadu důvodů, proč ne. Znova jsem si řekl: „Tak to je ono“. Když začíná být lépe, možná budeme lépe dýchat, tak pro „trojici“ hnutí ANO, to je zlé. Ztrácejí argumenty. Už jim nebude stačit jen strašit a kritizovat, budou muset najít jinou taktiku. Nevadí, že i Ústavní soud dal zapravdu současné vládě i mnozí ekonomové, oni jsou zhrzeni, naštvaní a budou stále kopat kolem sebe. P. Schillerová naopak nedávno hrdě prohlásila, že „ANO je okamžitě připraveno vládnout v zemi“. Tomu se dá říci: „Arogance moci, kterou nemají“. To je ztráta soudnosti. Škoda, že se musí volit, jinak by to zvládli, jsou schopni, nejlepší. Víte, jak se říká, že „pýcha smrdí a chodí před pádem“?

     Ještě jednu oblast bych zařadil pod to mé rčení na začátku. „Čím hůř, tím líp“. Nazval bych to „Trumpismus“. Ten straší již téměř celý svět. Čím více soudních sporů a nařčení z protiprávního jednání bude mít Trump, čím to bude horší, bude to lepší pro něj a pro jeho voliče. Je to neuvěřitelné. Docela mně mrzí, že je mnoho křesťanů v USA, kteří koketují s tímto jevem. On dokáže využít zlo, aby to bylo co nejlepší pro něho osobně.

     Všimněte si, podobně jako ANO, ještě není u vlády a již vládne. Trump stejně tak, není u moci, ale již hýbe světem.

     Podobný „duch“ se projevuje i u p. Babiše. Není důležité, kolik kauz se o něj otřelo během těchto posledních let. Stále ho budou volit. Může být drzý, obviňovat, kritizovat, dokonce křičet, svůj díl má jistý. Běda oponentům. Přesně jako Trump. Osočí, seřve každého, kdo se mu postaví do cesty.

     Tak se zdá, že v kontextu pokračující války na Ukrajině a v blízkosti těch, pro které platí, že „Čím hůře, je lépe pro ně“, náš život se může jevit v ohrožení. Mohli bychom se bát o naší budoucnost. Nikdo nám nezaručí trvalý pokoj a mír.

     Tak sebe a naše rodiny „vkládám do Božích rukou“. Je zřejmé, že to je jediný „pevný bod“ ve Vesmíru. Mocnáři pominou, zhroutí se ve své pýše, ale Bůh, Ježíš Kristus nepomine a je s námi. Řekl mnohokrát v Písmu, těm, kteří mu věří, že jim dává svůj pokoj a bezpečí. Dokonce i lásku.  Ne jako dává svět, ale trvalý Boží pokoj a lásku. Tak jsem to zakusil již několikrát, tak osobně, že Bůh drží své slovo. A opravdu dává.

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 19.2.2024 6:05 | karma článku: 14,61 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,23 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,60
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik