Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Celé stvoření úpí a sténá" (Bible) Kauza pobodaného pejska

Kauza pobodaného psíka se stala známou, velmi komentovanou a vede nás k zamýšlení, jaký je náš vztah ke zvířatům, potažmo k lidskému životu? Co se nás  osobně dotýká, co nás provokuje a bolí?  Dokážeme rozlišovat a hodnotit s citem?

Nedávno jsem byl hodně překvapen reakcí čtenářů na článek popisující odsouzení muže, za pobodání a zbití pejska. Byl zatím nepravomocně odsouzen na dva roky vězení. V komentářích pod článkem se nejednalo o výši trestu, zda je to dost, nebo málo. Stovky diskutujících oslavovaly soudkyní a její odvahu poslat ho do vězení.

     To, co se mně zdálo šokující, byl jakýsi společný jmenovatel - nenávist, zlost, proklínání, hrubé nadávky, touha zlynčovat, zničit muže, který pobodal pejska. Mám taky pěkný vztah ke zvířatům a mrzí mně, když jakkoli trpí rukou lidskou.  Otázka zní, zda nás tato šílená směsice názorů v tomto případě, může ponechat lhostejnými? Zda jsou to jen normální pohledy, v rámci demokratické pluralitní diskuse, nebo nikoli. Nebo jednorázové výlevy zraněných duší. Možná to ani nestojí „za řeč“. Vždy jsem si vážil hlasu lidu a práva na názor, a vždy ho budu hájit. Přesto si dovolím vznést pár jednoduchých myšlenek:

     Myslím, že za takto brutální čin na zvířeti, muž má být odsouzen a pokud zatím tyto otázky nebyly zákonem řešeny, měl být vynesen přiměřený trest. A paní soudkyně měla odvahu se k tomu postavit čelem.

     Rozumím lidem, kteří milují své domácí mazlíčky. Bolest způsobena, nejen vlastnímu pejskovi, je asi jako úder do obličeje. V kontextu těchto komentářů, lze říci, jak „červený hadr na býka“. Možná, že přeháním, ale říkal jsem si, co by se stalo, pokud by po zveřejnění činu a zmíněném rozsudku, byl přiveden dotyčný mezi lid a byl ponechán sám sobě, v takto rozvášněném davu? Nebyl by jeho osud zpečetěn?

     Kladu si otázku, co v případě, že se děje křivda lidské bytosti (rasové útoky na děti i dospělé, domácí násilí,  trýznění, novodobé otroctví, znásilňování, vraždy…), zda reagujeme v diskusích stejně tak, nebo mnohem aktivněji, proti těmto projevům různého druhu násilí?  Možná, že čtenáři  a diváci různých kauz se vyjadřují podobně, jako v případě trýzněného psíka, rozhořčením, nespokojeností, voláním po spravedlnosti, šetření a řešení. Samozřejmě nelze tyto reakce vždy postřehnout, ale ty, které jsou nyní předmětem našeho přemýšlení, se staly jaksi svým obsahem jednoznačně do očí bijícími. Udivují vzácnou jednotou, intenzitou, pocity zlosti, bolesti a touhou po spravedlivém potrestání.

     Přemýšlel jsem nejen o psíkovi, ale o tom mladém muži, který křivdil zvíře tak drsným způsobem. O koho se jedná? Jaký měl život v dětství? Možná byl taky bit, bodán, proklínán. Proč bral drogy? Možná to byl pro něho únik ze zbabraného života, který neměl žádné východisko. Možná při tom činu byl nepříčetný, bez citů a lítosti. Léčil si své komplexy a zranění z mládí? Potřeboval vybít svojí zlost? Nasměroval ji tedy na to nejslabší stvoření, na psíka? Snad odpovědi na tyto otázky měla soudkyně, nebo psychologové. Možná. My můžeme některé věci jen dedukovat. Ale v tomto kontextu se opravdu nabízejí. Je možné, že některá otázka zazněla i v komentářích, což by bylo skvělým důkazem určité rovnováhy  pohledů, ale nelze vše přečíst.

     Neubráním se ještě jedné, dle mého názoru důležité poznámce. Možná o tom nepřemýšlíme, i když  se nás to jako společnosti týká. Kromě křivdy páchané na lidech, je systematicky páchaná křivda na zvířatech, každý den (zabíjení z důvodu potravy, nepříznivé podmínky velkochovu, zanedbání péče o dobytek na různých úrovních, nešetrné zacházení s přírodou, likvidace lesní a polní zvěře…). Některé důvody mohou být opodstatněné, jiné jsou dané naší nedbalostí, liknavostí, nepochopením, neschopnosti kultivovat živý svět. Ve všech případech teče mnoho krve a tato stvoření úpí a sténají od bolesti. Podobně, jako ten malý psík, kterého nám je jistě líto a jsme rádi, že ten to nakonec údajně přežil.

     Nejsem vegetarián, ale vážím si těch, kteří nejedí maso. Ne kvůli náboženství, nebo jen zdraví, ale z přesvědčení, že jejich postoj, byť jen částečně snad zmírní bolest a zabíjení živých tvorů. I když se to může jevit jako kapka v moři, v té mašinérii potravinového průmyslu.

     Jsem moc vděčný za všechny, kteří jakýmkoli způsobem  udržují, rozmnožují,  pečují, kultivují vše, co je živé. Díky těm, kteří dokáží zároveň  ochraňovat lidský život, jako dar, jenž je bezesporu jedinečný, výjimečný a neopakovatelný. Pokud kauza týraného psíka a reakce na ní, nás povede k novému zamyšlení nad životem, tak jeho utrpení snad nebylo marné.

 

Autor: Tadeáš Firla | neděle 10.2.2019 2:32 | karma článku: 6,81 | přečteno: 176x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 14,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2801x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,03 | Přečteno: 133x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,00
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik