O utrpení a vraždění křesťanů v některých částech světa a o vzájemné pomoci

10. 05. 2019 18:49:45
Křesťané jsou v současné době nejvíc pronásledovanou náboženskou skupinou na světě. V článku uvádím jen velmi úzkou výseč tvrdých zkušeností, s kterými se věřící v Krista potýkají v Nigérii a v Kamerunu

Vrátil jsem se ze čtyřdenní mezinárodní konference ve Warszavě. Název "ZOOM" 2019. Dovolím si s Vámi sdílet několik informací a podnětů:
Na konferenci a na seminářích přednášeli a sdíleli své zkušenosti křesťané, kteří léta působí na "misijních polích" v různých zemích světa.
Skupina Poláků spolupracuje s mezinárodním týmem ("Hlas pronásledovaných křesťanů"). Současná Nigérie a Kamerun jsou smáčeny krví tisíců křesťanů, skrze radikální teroristickou organizací "Boko Haram" a jinými bojůvky. Teroristé velmi často vypalují vesnice, rabují majetek a střílejí po shromážděných věřících na bohoslužbách. Někdy se to děje před zraky policie, nebo vojáků, kteří podle názorů místních, jsou spolčeni s vrahy (především v Nigérii). Jen v roce 2018 bylo podle statistik zavražděno 3 700 vyznávajících Krista. Své domovy bylo přinuceno opustit asi 2, 4 miliónů osob. Tyto země jsou naplněny především vdovami a sirotky. Rodiny bez materiální pomoci, kterým bylo ukradeno vše, bez otců rodin, potřebují materiální, duchovní a psychickou podporu. Díky lidem ze západu, především křesťanským a nevládním organizacím, je možné jen částečně zmírnit utrpení v některých postižených oblastech, obnovit zdroje, postavit přístřeší, nebo školu. I když tento teror se týká především křesťanů, dochází k pronásledování i muslimů, kteří nejsou dostatečně věrni svému vyznání, dle hodnocení BH. Na konferenci jsme shlédli dokumentární filmy z likvidace jedné bohoslužby třemi ozbrojenými muži se samopaly. V kostelíku na vesnici zahynulo 8 lidí včetně děti. Přednášející byl členem týmu, který na tomto území pobývá velmi často a je v úzkém kontaktu s trpícími a pomáhá jim v rámci možností. Sám je v neustálém ohrožení a napětí. Jeho "srdcervoucí" příběhy se zdají neuvěřitelné pro nás, kteří žijeme v tak radikálně odlišné částí světa, v bezpečí, pokoji a blahobytu.
Další země, ve kterých jsou křesťané ohroženi, jsou jim upírána práva, jsou zatýkáni, je jim zabavován majetek, jsou ostrakizováni, mučeni, vězněni a zabíjení - Írán, Čína, Severní Korea, Pakistán, Barma, Jemen, Keňa, Bangladéš...(Glos prześladowanych chrześcijan, 2018, nr. 3 a 4)

https://www.gpch.pl/

- Žena z Polska pracuje s týmem již 8 let v Etiopii. Žije tam několik desítek národů a národnosti. Mnohé z nich nemají vlastní jazyk v písemné formě. Tito lidé (překladatelský tým) vytvářejí gramatiku a písmo (alfabetizace) pro 3 z těchto jazykových skupin. Začínají slabikářem a pokračováním tohoto úsilí je i překlad Nového zákona, nebo celé Bible do místních jazyků, (např.: "Wycklifova misie"....)
https://bsm.org.pl/projekty/
- Další člen týmu cestuje pár krát do roka do romských osad v okolí slovenského Sabinova. Situace tamějších Romů je "nehodná" EU. Naprostá bída, hlad, nedostatek jiných základních potřeb, hygieny, a touha po proměně života. Humanitární pomoc, obnova školských a bohoslužebných místnosti, jak i slova naděje a pokoje, postupnými krůčky dokáží měnit ovzduší i nitro těchto lidí.
- Další humanitární i misijní pracovníci sdíleli své zkušenosti
z řeckého ostrova Lesbos ze své služby v utečeneckých táborech ("Služba lásky v krizových situacích").
- Během dvou dnů zazněly zkušenosti ze čtrnácti oblasti služby v různých národech (pomoc budoucím a traumatizovaným matkám, péče nad stovkami sirotků v Keni, překlady Bible do mnoha jazykových a etnických skupin, poradenství lidem závislým na pornografii, Kurzy "Alfa" pro manželské páry, pro vězně a mládež....
Teda, co se mi po konferenci honí hlavou?
- "Evangelikální" církve v Polsku slouží mnohým potřebným lidem v různých částech světa. Zasahuje nejen křesťany, ale svojí službou a láskou obsáhne a někdy i zasáhne jejich blízké, přátelé i nepřátelé.
- Ti pracující v nejnebezpečnějších oblastech, ohroženi na životě, jsou naplněni soucitem k trpícím a vyzařují radost a pokoj. Jsem přesvědčen, že jejich prožívání a zkušenosti jsou autentické, praktické a mají moc inspirovat a dotýkat se posluchačů.
- Uvědomil jsem si, že je docela málo vyjádřit své pocity, třeba i slzami lítosti na konferenci. Mnohem efektivnější je modlitba, přemýšlení, plánování a alespoň jeden konkrétní "krůček" směrem k těm volajícím o pomoc a podpora pracovníků v terénu.
- Přemýšlím, jak velmi často naše církev, i já sám někdy, řešíme malichernosti, druhořadé záležitosti, zatímco ta druhá strana Kristovy církve na východní a jižní části naší země bojuje o holý život svých rodin a o to, aby mohla vytrvat v utrpení a dojít cíle.
- Myslím, že pro nás to je hodné "pokání". A zároveň pravé pokání před Bohem je spojeno s "činnou" láskou pro naše bližní.
- Toužím po tom, abych na stará léta dokázal ještě více vidět potřeby nejen vlastní společnosti, ale abych ještě občas dohlédl i dál do světa a měl srdce naplněné hojností a vděčností.
- Jsem vděčný za konferenci, za duchovní odpočinutí a radost, že evangelium o Boží lásce a Kristově jménu je dnes zvěstováno téměř všem národům a proměňuje životy těch, kteří věří....

Autor: Tadeáš Firla | pátek 10.5.2019 18:49 | karma článku: 22.04 | přečteno: 490x

Další články blogera

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 381 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 428 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 573 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 19.07 Průměrná čtenost 552

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...