Ať Bůh žehná naší zemi a pečujme o ni

21. 08. 2019 18:13:46
Ve vzpomínkách padesáti let zpět, vyjadřuji vděčnost za život ve svobodě, ale zároveň upozorňuji na nešvary a úskalí našeho současného politického života. Je dobré si je uvědomovat a pečovat o naši společnost a demokracii.


Přesně před padesáti léty jsem se vracel s rodiči, z dvouměsíčního pobytu v lázních Kynžvart. V tu dobu mi bylo 14 let, stejně jako chlapci, který byl zastřelen. Měli jsme v Praze možnost a čas se podívat do centra, tak jsme volili Václavské náměstí. Na Můstku jsme se zdrželi asi půl hodiny. Začalo srocování davu, násilí na lidech všude-přítomnými lidovými milicemi, vojáky a členy SNB. Při obsazování obrněnými transportéry náměstí, jsme pospíchali na hlavní nádraží a nejbližším spojem jsme odjeli do Havířova. Pro naší rodinu žijící většinou života na vesnici, tento zážitek z hlavního zaprodaného a bouřícího města, vyvolal šok, strach z budoucna a zároveň vděčnost, za naše domácí vesnické zátiší. Až další den jsme se doslechli a uvědomili jsme si, že naše zkušenost byla jen preludiem bezpráví mocných na vlastním národě. Oni zaútočili na občany, aby zachránili svoji kůži, pozice a moc, vůči svým chlebodárcům v „Gotwaldově a Brežněvově duchu. Tento „duch mně pak provázel po celá léta nesvobody, při výběru školy, na vojně, v práci, při marných pokusech vycestovat ze země. Probouzel pocit beznaděje, bezmoci a rezignace cokoliv měnit. Rozhodl jsem se, alespoň veřejně vyznávat svoji víru v Ježíše Krista, sloužit Bohu a lidem. Ne vždy se mně to dařilo. Neviděl jsem tehdy žádnou možnost, jak se angažovat politickými prostředky.
Rád bych s Vámi sdílel jen dvě, na první pohled málo důležité události dnešních dnů:
1. Právě dnes, 21. 8. 2019 si domluvil schůzku s p. prezidentem předseda strany, o které se dnes bude mluvit celý den, a ne jen dnes. Ano je to KSČ(M). Vím, že je to již jiná strana, jak proklamují komunisté. Ale přesto je zřejmé, že jejich DNA se nedá zapřít. Mnohokrát jsme byli svědky při rozhovorech, v článcích, oč doopravdy jde. Vždy budou hájit své barvy, a vždy dají najevo, kdo je jejich odvěký nepřítel a budou do posledního dechu bránit své ideologické zájmy a potřeby, docela často v kontextu našich dějin. Proč se často brání interpretovat minulost a raději směřují „k zítřkům“?
Možná, že návštěva u prezidenta právě dnes není důležitá, ale určitě je symbolická. Proč právě dnes? Přesně na den 50 - ti letého výročí. Proč docela často si představitelé této strany souhlasně notují s těmi, kteří podle právníků a odborníků překračují Ústavu, nejen v současné kauze, ale i dříve. Ano, oni jsou schopni vycítit správný ideologický a „východní“ vítr, pro své ideje a aktivity. To, že mají po třiceti létech v médiích tolik prostoru a času, považuji za sílu naší demokracie a respektuji to. Zároveň to uznávám za stejně silný paradoxní symbol naší politiky.
2. Zrovna v těchto posledních dnech jsme byli svědky, jak v tomto politickém dění „účel světí prostředky“, bez skrupulí před celým národem. V celé známé kauze ministra kultury, je šokující nejvíce, jak premiér země dokáže změnit ze dne na den svůj názor, dokáže pomluvit, pošlapat, znevážit člověka, kterého ještě nedávno doporučoval do své vlády. Proč? Myslím, že neexistuje nic, co by ještě dokázalo vyvrátit přesvědčení občanů, že jeho jednání je podlé a nehodné premiéra demokratické země.
Ještě více udivuje, jak opět poslanci této strany stojí jednotně za svým stranickým šéfem. Nedovolí, aby zrníčko kritiky, nedůvěry padlo na jeho hlavu. Musí najít viníky, za každou cenu vysvětlit vše v jeho prospěch, očistit, posvětit, postavit v lepším světle, než se jeví. Zdá se, že právě v tomto jsou naprosto se svým premiérem jednotní. On taky nesnáší kritiku, hodnocení, napomenutí. Nakonec i p. Šmarda byl obviněn, že moc mluvil a docela otevřeně, kriticky o premiérovi. „Raději, aby nemluvil“. Poslanci vládní strany, SPD a KSČ mu to vyčítali. To je zajímavé.
Myslím, že v současné době již nedokážu více udělat, tak jsem se rozhodl, alespoň vyjádřit svůj údiv a znepokojení nad jevy, kterých jsme svědky na naší politické scéně. Chci pokračovat v nesení dobré zprávy lidem, kteří hledají naději, povzbuzení a konkrétní pomoc.
Jsem moc rád a jsem šťasten, že to, co dnes celý den vidíme, je již jen krvavou historií našich dějin. Jsem moc vděčný za ty, kteří bojovali až do vítězného konce, nebáli se kritiky, obušků, mučení, ani vězení. Díky jim i Pánu Bohu za nádherné a svobodné období, jenž nám je darováno, abychom se nim těšili, ale zároveň ho opečovávali a podíleli se na jeho růstu.
Ať Bůh žehná naši zemi.

Autor: Tadeáš Firla | středa 21.8.2019 18:13 | karma článku: 11.66 | přečteno: 189x

Další články blogera

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Tadeáš Firla

Velikáni na naši politické scéně

Taky jste si všimli, že nám na politické scéně vyrostl velikán, moudrý, znalý všeho, bývalý dvojí ministr p. Karel Havlíček? Problém je v tom, že své vlastnosti a schopností hodnotí jen on sám před televizními obrazovkami.

11.12.2023 v 6:17 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 260 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.30 | Přečteno: 233 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 1476 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 22.39 Průměrná čtenost 555

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...