Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stinné stránky organizace Svědků Jehovových (2. část) - Mezináboženský dialog

Moc zajímavé jsou rozhovory s těmi, kteří věrně stojí u stojánků. Jsou přesvědčeni, že slouží svému milovanému Jehovovi. Ze studia jejich literatury a z výpovědí je zřejmé, že slouží "Věrnému a rozvážnému otrokovi."

 

Zákaz přijetí transfuze krve

V důsledku tohoto tvrzení o zákazu transfuze zemřelo mnoho dětí a dospělých. To samo o sobě je nejen neetické, nemorální, ale i hříšné.

Podle výpovědí některých bývalých členů, oni sami byli přesvědčeni o tom, že v případě nutnosti transfuze, nechají své dítě zemřít. Někteří dokonce byli členy komise, která měla za úkol v případě neposlušnosti rodičů vedení organizace, dítě unést z nemocnice. To se taky v jednom případě, o kterém vím stalo. Při zhoršení zdravotního stavu, dítě bylo na poslední chvíli vráceno do nemocnice a zachráněno.

Je velmi neetické ve vztahu k lékařům, že jim zabraňují zachránit život vlastních dětí. To je naprosto proti lidské. Jaké světlo o životě přinášejí lékařům, jakým jsou příkladem, pokud se postaví proti nim, aby jim zachránili jejich dítě? Je to kompromitující i v kontextu celého křesťanství.

Nakonec to, že za případný souhlas s transfuzi jsou kázněni, nebo donuceni odejít, aby to však vypadalo, že odcházejí dobrovolně. Trest za snahu záchrany vlastního dítěte!

To, že se podařilo VRO (Věrný rozvážný otrok) přesvědčit maminky, aby v případě potřeby odmítly transfuzi, je důkazem naprostého ovládnutí lidského rozumu. Přece neexistuje nic pro normální, zdravou, milující maminku, co by mohlo způsobit, že nedovolí zachránit dítě, když to je možné, navíc na základě falešného výkladu Písma. Existuje ještě něco, co by tato matka neudělala v zájmu svého „guru“, kterého ani nezná, nemá s ním žádné společenství. Je schopna vyhodit svého milujícího syna z domova a přerušit s ním kontakty, třeba navždy, když si to žádá otrok, ne spíše otrokář.

Především v sektách a totalitních režimech jsou dnes lidé takto znásilňováni, ani si to neuvědomí. Může být něco hrozivějšího, než slyšet z úst matky, že nedovolí lékařům zachránit své dítě? Při tom je k tomu postoji povzbuzována staršími, kteří mají milovat a zachraňovat lidské životy. Vše je obaleno do příkazu Boha Jehovy, a Písma. Není tento postoj znevážením Pána Boha, Ježíše Krista a jeho Slova? Protože Bůh i Pán Ježíš zachraňují. Ježíš dává život a SJ dopouštějí, aby lidé umírali naprosto zbytečně.

Když člověk domyslí tuto kauzu do konce, to znamená, že nyní je na světě kolem 8 mil. SJ. To taky znamená, že jsou tisíce jejich dětí potenciálně ohroženy na životech, odmítnutím transfúze, v případě potřeby a zároveň vyhnáním z domova, v případě neloajality s VRO. 

Odmítání pomoci lidem mimo organizaci

Občas o tom hovoříme, zda SJ vedou nějakou charitativní práci, zda pečují o osamocené matky, bezdomovce, sirotky, nemocné. Odpověď zní -  ne. Pečují jen o své lidí. Podle nich, „je našim úkolem hlásat království, a ne konkrétně pomáhat. Stejně to mnozí mohou zneužít a ztrácíme tím čas.“

Argumenty, že Pán Bůh a Pán Ježíš neustále kladli důraz na pomoc lidem potřebným k nim nedotírají. Přesto jsem zjistil, že hlavně ženy nejsou hluché na svědectví o činnosti církví ve světě, které v mnoha oblastech naplňují Kristovou vůli, když krmí hladové a pečuje o ty v nouzi, nezávisle na jejich víře. Je zřejmé, že tento „projekt“ nečinnosti může vést k necitlivosti a lhostejnosti na lidské utrpení a bídu.

Několikrát jsem jim vyprávěl s našich zkušenostech v konkrétní službě cizincům. Některé ženy byly překvapeny a dotčeny možnostmi, které je možné využít v církví i mimo ní (sportovní a dětské aktivity, společné jídlo, sdílení, poradenství, pozvání do rodin, výuka českého jazyka a sborové programy, sdílení víry, studium Písma pro zájemce....) Vyjadřovaly údiv nad tímto způsobem projevovanou Boží láskou. 

Nedoporučení pro  mladou  generaci  studovat na vysokých školách

Vedení organizace a starší ve sborech povzbuzují mladé členy ke službě Jehovovi s plným nasazením, což je spojeno s odrazováním studia na světských vysokých školách. Předpokládá se, že studenti budou ovlivněni "duchem světa", nesprávnými informacemi a získají široký obzor, který jim bude bránit v poznání Písma a zabrání plnému nasazení ve službě. 

„Zbožňování organizace VRO

Několikrát jsem v rozhovorech „zaháknul“ o organizaci. To je moment, když usmívající se SJ prožívají změnu v obličeji a stávají se nevrlí, dokonce zlí. Jejich postoj ke svému vedení je neuvěřitelně loajální, až zbožňující. Zjistil jsem mnohokrát, že pokud vyjde najevo, že, názor SV je v evidentním rozporu s Písmem, vždy budou hájit organizaci.

VRO je omylný a není inspirován Bohem.

Ve SV z roku 2017 se uvádí, že VRO není inspirován Bohem a je omylný. Jejich reakce je nejistá i když přiznávají, že si toho jsou vědomi.  Jako by váhali s odpovědí, nakonec brání své „pastýře“ argumentem, že jsou dobří, věrní, že jsou hodni důvěry, protože byli ustanoveni Kristem.

Proč tedy vedení vyžaduje mnoho nesmyslných a scestných pravidel po svých ovečkách? Při nedodržení jsou souzeni, vylučováni a ostrakizováni. Co, když přijde nové světlo a pohled na transfuzi se změní? Kdo je zodpovědný za zmařené životy?

Neschopnost se omluvit

Nikdy jsem neslyšel a věřím, že nikdo ze SJ nezaslechl ani náznak, aby se VRO kdykoli omluvil, nebo uznal chybu za nehorázná pravidla a ve věcech nesplněných proroctví za lež. I na to jsem se ptal a odpověď většinou zněla, že vinu na těchto věcech mají sami členové organizace. Oni špatně pochopili, byli zbytečně horliví, je to jejich vina. Toto je zřejmě důvod, proč vedení nařizuje neustálou změnu, zákaz používání literatury a knih. Je zřejmé, že důvodem je, aby SJ neuvěřili dřívějším falešným výkladům a neměli informace o své vlastní historii.

Neslučitelnost slov a činů

Občas se v rozhovorech objeví poznámka, že především SJ jsou morální a bibličtí. Tak je vnímá i část obyvatel, kteří mají jen povrchní informace. Nekouří, nepřijímají krev, nemají nic společného s válčením a mají spořádané vztahy v rodinách. A to je jistě pravdivé. Z druhé strany „mince“ je obraz zcela obrácený.

Kontrakty s „kontroverzními“ firmami pro SJ

Ukázalo se na základě přístupných dokumentů, které již nejsou z našich rozhovorů, ale z patřičných dohledatelných a ověřených zdrojů, že organizace během minulých let uzavírala obchodní smlouvy a obchodovala s korporacemi na výrobu zbraní, tabáku a krevních bank. Samozřejmě z toho měla nemalé příjmy.

Zneužívání dětí

Dnes je potvrzeno, že v organizaci se projevuje zneužívání dětí  (např.: podle královské komise v Austrálii asi 1006 případů zneužití, bez oznámení patřičným úřadům). Organizace dnes platí miliony dolarů kompenzací lidem postiženým zneužitím. Důvodem tohoto jednání je mimo jiné jejich nesmyslné pravidlo o „Dvou svědcích“.

Případnými zmínkami o těchto kauzách někteří bývají překvapeni, až šokováni. Samozřejmě se brání lží odpadlíků a výmyslům církevníků, ale v několika případech mi řekli, že to je moc závažné, a že to musí prověřit na internetu.

Myslím, že nejhorší reakce slyšíme z úst starších, kteří na soudních výborech obhajují organizaci a vymýšlejí neskutečné argumenty, vůči uvedeným informacím. Hlavním cílem je zachování dobrého jména organizace.

Ještě jedna oblast, o které, jak se zdá z rozhovorů, SJ ani netuší, je spolupráce po dobu asi deseti let s pobočkou OSN v New Yorku. Tato organizace byla vždy v hledáčku SJ jako „Babylón“, který bude zničen a najednou se ukazují dokumenty o spolupráci, s tak nenáviděným subjektem. Je to jakási duchovní „schizofrenie“, nebo jen pokrytectví VRO?

Zatajování proroctví

Je zajímavé, jak se daří organizaci zatajovat falešné předpovědi, proroctví, která se nenaplnila. Prakticky to probíhá likvidací dříve vydaných knih a časopisů. Ani samotní členové si nejsou vědomi, co se vlastně děje. Jejich vůdcové nařídí zničení knih ve všech sborech ve světě v určitou dobu a doporučí přechod na knihy nové, aktuální. Zjistil jsem, že ne-svědkové mají lepší informace, než oni, o změnách, které se udály. Všiml jsem si, že některé sekce JW. ORG jsou nečinné. Právě proto, že popisují něco, co již dnes je jinak, co neexistuje. 

Ničení přírody

Zároveň se jedná o bezprecedentní ničení přírody, kvůli neúměrnému počtu knih a tištěné literatury pro nejméně 8 mil. SJ. Miliardy zničených stromů na naší planetě pro výrobu papíru, neúměrná spotřeba vody, znečištěné ovzduší pro výrobu barev a jiných tiskacích potřeb. A po určité době likvidace knih a jiné literatury. Zdá se, že SJ patří v této oblasti k největším devastačním skupinám na naší zemi. Při tom mají ve svém DNA zakódovanou ochranu planety, na které se chystají žít na věky.

Neschopnost přiznat neznalost

Spočítal jsem, že podle knihy Matusiaka (Zmienne nauki Świadków Jehowy) došlo během asi  sta let ke změnám v jejich učení i v praxi přibližně  860 x. Občas jsem to číslo zmínil v rozhovorech, dostal jsem odpověď, že tomu nevěří, že je to nezajímá, nebo že to nemůže být pravdivé. Všiml jsem si, že se někteří pohrdavě usmívají. Považují to nedůležité slovíčkaření. Tento pojem je docela často používán. Když neznají odpověď na otázku, když se to vymyká z jejich okruhu poznání, tak mně vyčtou, že slovíčkařím.

Nové světlo

Zní to docela legračně, ale zároveň tragicky, jak se při rozhovorech vymlouvají na nové světlo. Všechna tato utajování, lží vysvětlí jediným textem z knihy Přísloví (4, 18) o tom, že „přichází nové světlo“. Je to opravdu možné, takto primitivně argumentovat složité věci a spokojit se s jedním, univerzálním tvrzením o novém světle? Nebo se ptáme, zda tomu opravdu  věří, nebo to je nějaká hra, ve které je složité vypadnout z kola ven? A proto v něm zůstávají navzdory všemu.

Při jasné argumentaci, že mnohé učení bylo změněno, někdy docela radikálně, se brání tím, že je to nové světlo, a že důvěřují zcela „věrnému otrokovi. Reakce svých předchůdců, kteří reagovali přesně podle pokynů svých vůdců, považují za unáhlené a vlastně je považují za nechápající a špatně si vykládající to, co bylo dříve napsáno v jejich literatuře. To znamená, že za všechna ta nesplněná v minulosti proroctví, mohou v zásadě jen následovníci, ne falešní vůdcové. Někteří svědci zapírají, buď vědomě, nebo opravdu nevědí o kauzách, jako roky příchodu Krista (mnohé milióny lidí žijících v období roku 1925 neměly umřít, Armagedon, stavbu Bet Sarim…), prodávali majetky, nezaseli pole, vydali se na plno zvěstovat evangelium do mnoha končin světa. Neženili se, neplánovali…). Když se nestalo nic, změnili učení a vinu vhodili na ty, kteří byli údajně moc radikální a nepochopili pravdu. Věrného otroka respektují a jsou přesvědčeni, že bratři pracují dobrovolně, věrně a dávají pokrm časem svým. Jsou tedy jaksi automaticky hodni důvěry a bezmezné poslušnosti.

Autor: Tadeáš Firla | středa 29.4.2020 22:13 | karma článku: 12,85 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,61 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,60
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik