Kde jsou mladí křesťané z Číny?

5. 05. 2021 19:24:15
Přijeli k nám před pěti léty a požádali naše úřady o udělení azylu. Zatím, až na výjimky bezvýsledně. Ministerstvo vnitra již poněkolikáté prodlužuje rozhodnutí po nesouhlasu soudů s jeho vyjádřením. Napsal jsem otevřený dopis MV.

Ministerstvo vnitra ČR

Nad Štolou 936/3, P. O. BOX 21

Praha 7, 170 34

Otevřený dopis ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi

Vážený pane ministře,

dovolujeme si Vás oslovit ve věci udělování mezinárodní ochrany křesťanům z Číny.

Na přelomu roku 2015/ 2016 přijeli do ČR v počtu několika desítek a požádali o udělení mezinárodní ochrany, z důvodů pronásledování a příkoří, kterému čelili ve své zemi pro křesťanskou víru, kterou vyznávali. Mnozí z nich prožili perzekuce, mučení, zatčení a jiné formy útlaku. Rozhodli se odjet ze své země a v ČR chtěli začít nový život. Byli přesvědčeni, že ČR jako demokratická svobodná země jim poskytne azyl a dovolí se zde usadit, studovat a pracovat.

Jako křesťané několika církvi jsme se hned na začátku seznámili s mnohými z nich. Přicházeli do našich sborů pravidelně na bohoslužby i na některé aktivity. Navštěvovali naše rodiny. Sdíleli jsme s nimi své životy, seznamovali jsme se s jejich kulturou, některé z nich jsme učili jazyk. Považujeme je za své přátelé, bratry a sestry. Byli pro nás povzbuzením a zdá se, že i my pro ně. Snažili jsme se je povzbuzovat, dávat naději. Postupem času se odstěhovali z Havířova do jiných měst za prací. Chtěli pracovat, být nezávislí, někteří odmítali sociální dávky. Kvůli jazykové bariéře to měli docela nesnadné.

„Ministerstvo vnitra vedlo řízení maximálně dlouhou dobu, v některých případech i nad zákonnou lhůtu. V průběhu února 2018, ve většině případů rozhodlo, že se žádost o azyl zamítá. Azyl tak byl udělen pouze asi 10 žadatelům, ačkoliv zde nebyly prakticky žádné rozdíly oproti případům, které byly zamítnuty. Všechna negativní rozhodnutí následně posuzovaly krajské soudy napříč republikou, a také Nejvyšší správní soud, načež byla všechna rozhodnutí Ministerstva vnitra zrušena jako nezákonná. Případy se následně vrátily k dalšímu posouzení Ministerstvu vnitra. K dnešnímu dni již o věci opětovně rozhoduje bezmála další 2 roky. Lhůta k vydání rozhodnutí by neměla být delší než 6 měsíců, rozhodnutí ale má být vydáno „bez zbytečného odkladu“. V mnohých případech již ovšem Ministerstvo překročilo i maximální možnou lhůtu 18 měsíců, která je určena pouze pro výjimečné situace.“

(podle informace: CHRISTIAN REFUGEE SERVICE)

V současné době naši přátelé prožívají frustraci, rezignaci a nedůvěru vůči našim úřadům, což je po tolika létech zcela legitimní. Nad žadateli tak visí stále „Damoklův meč“ strachu z možného nuceného návratu do Číny, ve které by byli s ohledem na jejich víru a několikaletý pobyt v naší zemi pravděpodobně mučeni, nebo jinak perzekuování, včetně jejich rodin (dle současného trestního práva Číny).

Ze svého přesvědčení, že se nacházejí v bezpečné zemi, která jim bude ochotna poskytnout azyl, nyní zcela rezignují. Někteří z nich dokonce přerušují kontakty na své právní zástupce a úřady. Toto může mít fatální následky s konečným rozhodnutím úřadů k nucenému vyhoštění z ČR.

Dovolujeme si položit MV ČR několik otázek:

Je postup Vašeho ministerstva zákonný, při bezdůvodném prodlužování lhůty, na zrušení dřívějších rozhodnutí MV o neudělení azylu Nejvyšším správním soudem?

Máme se obávat o životy našich přátel? Ztrácíme s nimi kontakt a nevíme, zda jim nemůže být bráněno v pohybu, zda není jejich život psychicky, nebo fyzicky ohrožen? Na jakém místě se nacházejí, byli nuceni odejít do jiné země?

Jsou důvody nekonání MV ve věci mezinárodní ochrany pro legální imigranty z Číny jen právní, nebo především politické, ekonomické a jinak účelové?

Cítíme taky povinnost se ozvat, získat správné informace a domáhat se spravedlivého řešení v případě, že těmto dotčeným lidem hrozí jakékoliv nebezpečí z důvodu prodlužování jednání, případného vyhoštění. Činíme to tímto otevřeným dopisem.

Jsme přesvědčeni, že právě Ministerstvo vnitra by mělo být garantem respektování zákonů, naší bezpečnosti, spravedlnosti a zároveň být příkladem pro občany, ale i ty, kteří žádají o ochranu, jak dodržovat naše zákony, pomáhat a chránit.

Je nám moc líto opakovaných nepříznivých vyjádření některých našich vládních představitelů na veřejnosti a zároveň odmítání legálních imigrantů, neúměrného prodlužování vyřizování žádosti. Podobná prohlášení i jednání, potvrzují, dle našeho názoru neetické, proti demokratické a účelové postoje, které jsou v rozporu s našim právem a mezinárodními i evropskými úmluvami.

Odmítání azylu v naší zemi lidem potřebným, pronásledovaným, hledajícím pomoc přispívá nepříznivému ovzduší, pocitu výjimečnosti, nenávisti a strachu vůči komukoli, kdo přichází do naší země. V konečném důsledku ničí lidské životy. Je důkazem nesolidarity vůči našim partnerským zemím. Ohrazujeme se proti těmto postojům a nesouhlasíme s nimi.

Naše dosavadní zkušenosti ve službě církve legálním imigrantům, ze strany úřadů, ohledně udělování azylů, jsou většinou negativní (mnohaleté odmítání mezinárodní ochrany již integrovaným, poctivě pracujícím, kteří respektují naše zákony...)

Vážený pane ministře,

možná, že naše zmíněné obavy jsou zbytečné. Spoléháme proto na Váš právní, spravedlivý a lidský postoj v rámci úřadu, za který jste zodpovědný a řízení MV bude konat v rámci Odboru azylové a migrační politiky k záchraně lidských životů. Jsme přesvědčeni, že stále žijeme ve svobodné, demokratické, nezávislé zemi, která ctí vlastní i mezinárodní právo.

Děkujeme za Vaše dosavadní jednání pro dobro a záchranu občanů této země. Děkujeme za Vaši případnou podporu a odpověď na tento dopis. Prosíme Vás o ně.

Přejeme Vám Boží požehnání a pokoj.

S pozdravem

ThDr. Tadeáš Firla - em. kazatel Církve bratrské,

jménem přátel čínských křesťanů

Autor: Tadeáš Firla | středa 5.5.2021 19:24 | karma článku: 15.65 | přečteno: 394x

Další články blogera

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.17 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma článku: 25.05 | Přečteno: 463 | Diskuse

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma článku: 28.17 | Přečteno: 726 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 103 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 169 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 318 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 19.10 Průměrná čtenost 552

Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...