Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

Pene Firlo sestkal jste se už někdy s křesťany - tedy lidmi, kteří věří v Ježíše Krista - kteří zároveň odmítají křesťanskou dogmatiku, a základ jejich víry vychází z logiky východních filosofií?

Nevím jak to nazvat, protože oni sami si nijak neříkají. Takže tomu můžeme říkat třeba "budhistické křesťanství" nebo "křesťanský budhismus". Na tom až tak nezáleží. Podstatné na této "syntéze" je, že je rozumově logická, tedy přijatelná pro racionálního člověka současnosti. Zároveň tím odpadá to, co standardní křesťané nedokážou vyřešit a nikdy vyřešit nemohou - dogmata, víru v náboženské "pohádky" a legendy - právě ty jsou příčinou, proč se lidé raději přikloní k "ateismu", než by řešili neřešitelné dogmata, které sice nikdo nechápe, ale je bezpodmínečně nutné jim "věřit" ! (tedy vzdát se božího daru - svého rozumu)

Jen se ptám, jestli se s tímto fenoménem už setkal a jestli je pro vás přijatelný, nebo jako "správný křesťan" takové křesťany považujete za opadlíky, protože nejsou vyznavači ani jedné standardní "pravé křesťanské víry" u nás.

Jestli tedy na vaši otázku: "která křesťanská víra je pravá?" je možné odpovědět pouze výběrem ze schválených druhů křesťanského vyznání, nebo jestli si připouštíte myšlenku, že praví křesťanská víra může mít i zcela jinou, nezvyklou podobu.

1 2
možnosti

Když byl dalajláma v Praze, odpovídal i na otázku, které nábožesntví je to nejlepší. "To, ve kterém jste byli vychováni!"

Křesťanství je úsilí o následování Ježíše Krista.

Vaše nápady asi nebudou ty nejlepší... Synkretismus není řešení!

:-)

0 2
možnosti
VF

Chcete-li poznat Boha, nestávejte se luštiteli hádanek. Raději se rozhlédněte kolem a spatříte ho, jak se hraje s vašimi dětmi. A pohlédněte do prostoru: uvidíte ho kráčet v oblacích, rozpínat paže v blescích a sestupovat ho v dešti. Uvidíte ho usmívat se v květech a pak se vznést a mávat rukama ve stromech.

Jsou to slova libanonského autora knihy Prorok.

Myslím, že žít v souladu s hlavními přikázáními desatera je pravá víra bez velkých slov.

1 3
možnosti
RB

V desateru se mylite, jste snad zid? To byla smlouva mezi nimi a Bohem. Dodrzujete snad sabat?

0 0
možnosti
DP

Ať si každý věří, v co uzná za vhodné, třeba v Mohameda. Ať s tím ale neotravuje ostatní.

5 2
možnosti
RB

Vas by asi otravoval I apostol Pavel. Jeho slova: „Nezdržel [jsem se],. . . abych vás neučil veřejně a dům od domu.“ — SKUTKY 20:20.

0 0
možnosti

Opium lidstva - jakékoliv náboženství či církve!

3 2
možnosti

Jak jsme tím komunismem nacucaní, že? :-)

1 1
možnosti
JS

Myslím, že jste to vystihl velice hezky. Pravá víra je ta, která je v souladu s učením Ježíše Krista – a to nejen ve slovech, ale také v činech. Kristus nenabízí jednoduchou cestu, ale je to ta nejlepší cesta, jakou si lze zvolit. Abychom pochopili Kristovo učení, nepotřebujeme mít doktorát z teologie. Dodržet toto učení ve svém životě – to už je věc daleko složitější, ale to není vina Krista, ale výhradně naše. Právě proto je tu milující Bůh, který nás miluje tak moc, že sám sebe raději vydal katům, než aby se nás vzdal.

1 1
možnosti
RB

Dobry, Ježíš ani apostolove zadne doktoraty teologie nemeli....

0 0
možnosti
PK

Mám podobnou zkušenost jako ten mladý muž ač jsem podstatně starší. A tak jsem ztratil důvěru v církve, ale nikoliv víru. Pokud by to šlo pošlete mi prosím odkaz na tu diskusi, stačí termín a program.

2 0
možnosti
LT

A v co věříte?

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik